Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Роден в състезанията

Роден в състезанията

44
0

От Иван Тенчев
Снимки: Пресслужба Сузуки

По време на автомобилния салон в София миналия месец представителите на Сузуки у нас от Миркат бяха поставили на щанда си Игниса, който току-що бе победил в рали Акрополис в така наречения клас Супер 1600, означаван през миналата година и като JWRC.
Колата безспорно правеше силно впечатление с карбоновите си панели, ролбари в кабината, мрежите за каските и класическите щифтове за захващане на капаците и т.н.
В съседство обаче бе изложен Игнис Спорт, една по-приземена версия на модела, която е на пазара от тази година.
Тя е пряк наследник на опита, натрупан от компанията в ралитата миналия сезон и е наистина интересна за хора, които имат усещане за тръпката да карат динамично.
Моделът е с размерите на старите голфове, които са символ на спорт за много наши сънародници, но колата е наистина силна и направена за бързо каране. При това е нова и може да се купи без първоначална вноска с лизинг за 6 години.
Игнис Спорт е с двигател 1,5 литра със система за променлив ход на клапаните VVT Variable Valve Timing и има максимална мощност от 110 к.с. при 6500 об./мин. Пикът на въртящия момент е 140 Nm при 4000 об./мин. Колата ускорява до 100 км/ч за 8,9 сек.
Отвън дискретно си личи за какво става дума – леко издути калници, малко крило над задното стъкло, само версия с 3 врати.

Вътре усещането за подтик към отсечките е още по-силно – седалки Recaro, панели с карбонова шарка, бели циферблати на приборите с големи ясни показания, кожен волан и лостът на скоростите на 5-степенната механична трансмисия.