Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Рон Денис може да купи Мейнър

Рон Денис може да купи Мейнър

51
0
Рон Денис

Доскорошният главен изпълнителен директор и председател на Макларън Груп Рон Денис може да закупи тима на Мейнър. Според италианското подразделение на motorsport.com британецът може да стори това заедно с група от китайски инвеститори. Тимът не е в добро финансово състояние, като преди 2 седмици се появи информация, че промоутърът Таво Хелмунд е близо до това да го закупи. Сегашният собственик на Мейнър Стивън Фицпатрик заяви в уикенда за Гран при на Абу Даби в края на ноември, че е постигнал споразумение с неидентифицирана компания за продажбата на тима.

Именно с помощта на китайски консорциум Денис искаше да придобие пълен контрол над Макларън Груп през октомври, когато представи пред борда на директорите оферта от китайския консорциум за придобиване на британската компания за сумата от 1.6 милиарда паунда. Но останалите акционери в компанията – Мансур Оджех (25%) и бахрейнският инвестиционен фонд Мумталакат (50%) отказаха да продават именно заради възможността англичанинът да се сдобие с пълен контрол над Макларън Технолъджи Груп. След което Денис бе помолен от акционерите да се оттегли от постовете си.

За потенциален купувач на Мейнър се счита и Рикардо Гелаел, който притежава индонезийския бранд на KFC – Jagonya Ayam. Той има сериозно спонсорско участие в по-ниските категории на моторния спорт, като финансира кариерата на сина си Шон и обявения наскоро за трети пилот на Ферари в F1 Антонио Джовинаци. Ако сделката с Гелаел стане, то има голяма вероятност индонезийският пилот Рио Харианто отново да се завърне в тима като титуляр.

През тази година Мейнър бе напът да завърши на 10-о място при конструкторите пред Заубер след спечелената от Верлайн в Австрия точка, но в предпоследния кръг в Бразилия Фелипе Насър взе 2 т. с 9-ото си място за швейцарския тим и така Мейнър остана последен при отборите.