Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Рос Браун не смята, че колите през 2021 г. ще са еднакви

Рос Браун не смята, че колите през 2021 г. ще са еднакви

3184
0
2021 концепция болид
Една от предлаганите концепции за колите от 2021 г., графика: Либърти Медия

Спортният директор на F1 Рос Браун не смята, че болидите през 2021 г. ще изглеждат почти еднакво заради планираните нови правила.

Предвижда се, за да се улеснят изпреварванията, да бъде използван отново т.н. граунд ефект с повече притискане от пода. А в същото време предните крила да са по-опростени.

Освен това ще бъдат използвани стандартизирани джанти, главини, гайки, оборудване в бокса, спирачни системи, както и опростени радиатори и горивна система. Скоростните кутии пък ще бъдат замразени за 5 години.

Според Браун тези ограничения няма да доведат до това автомобилите да изглеждат много близки на външен вид. Той обясни, че и в момента те реално са много подобни, но различните цветови схеми ги отличават. И така ще е и в бъдеще.

„Има оплаквания, че всички коли ще изглеждат по еднакъв начин, каза Браун. – Затова махнахме оцветяването на всички сегашни коли с компютърна симулация и ги подредихме една до друга. И дори в нашия екип не можехме да кажем какви са разликите. Успяхме да посочим само 3.“

Според Браун ограниченията за отборите ще бъдат разочароващи, но е важно да се постигнат целите на спорта. А именно който тим свърши по-добра работа от другите в дадена област, да бъде не с 2 секунди на обиколка по-бърз, а само с 2 десети. И така силите да са много по-изравнени.