Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Рос Браун: Правим равносметка на станалото и наученото в Австралия

Рос Браун: Правим равносметка на станалото и наученото в Австралия

2334
0
Албърт парк, Мелбърн, Гран при на Австралия
снимка: Пирели

Управляващият спортните въпроси на Формула 1 Рос Браун заяви, че ръководството на спорта прави равносметка на станалото и наученото в Австралия. Надпреварата на пистата Албърт парк бе отменена, след като един от членовете на Макларън даде положителен тест за COVID-19. До това решение обаче се стигна бавно и F1, ФИА и организаторите бяха сериозно критикувани.

Рос Браун, Чейс Кери
снимка: АТР

„В момента, когато решихме да пътуваме за Мелбърн ситуацията бе различна. Бързото развитие на проблема вероятно изненада всички. Ескалацията на нови случаи, особено в страни като Италия, бе огромна”, заяви Браун, цитиран от официалния сайт на Формула 1.

„Разговарях с Матия Биното (шефът на Ферари – б.р.) многократно през последните няколко седмици. Настроението му се промени в рамките на 5-7 дни. Но корабът бе отплавал и се надявахме, че нещата ще се случат. Че сезонът във Формула 1 ще започне и ще донесе поне малко оптимизъм в този труден момент. В момента, когато имаше потвърден случай и един от отборите нямаше възможност да участва заради това, бяхме изправени пред проблем.”

Браун обясни, че са били проведени консултации с отборите, здравните власти, ФИА и организаторите, а всичко това отнема време

Предварително са били изготвени сценарии за действие при наличието на 1, 5 или 10 случая.

„Това не е пълна автокрация, не може просто да вземем решение. Трябва да се имат предвид множество фактори. Трябваше да говорим с ФИА и Жан Тод. За съжаление Чейс [Кери] летеше от Виетнам. Беше много натоварен период. Добре бе, че се справихме с нещо толкова важно в рамките на 12 часа.”

Англичанинът каза, че настоящата ситуация е нещо, с което никой не се е сблъсквал през живота си.

„Преживял съм финансови кризи, драми, но мащабите на случващото се в момента са огромни. Правим равносметка на станалото и наученото в Австралия. Трябва да сме реалисти по въпроса кога бихме могли да се състезаваме отново – по това се трудим в момента. Имаме планове да преструктурираме сезона, да се опитаме да проведем колкото може повече от състезанията.”