Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Рос Браун супер доволен от двубоя Льоклер-Верстапен

Рос Браун супер доволен от двубоя Льоклер-Верстапен

1408
0
Рос Браун
Рос Браун; снимка: Виктор Алекян

Спортният шеф на Формула 1 от страна на Либърти Медия Рос Браун е супер доволен от двубоя между Макс Верстапен и Шарл Льоклер този сезон. Той заяви, че в него има много различна динамика и емоция в сравнение с миналата година. Двамата са на една и съща възраст и се състезават заедно откакто са били 12-годишни. Според него битката в спринтовото състезание на Имола е показала за пореден път, че те са много агресивни и силни съперници, но има уважение и респект помежду им.

За Браун обаче е още по-важно, че двубоят между тях вчера е поредното потвърждение според него за успешния формат на уикендите със спринтова надпревара за подреждане на старта

Той ще настоява на поредното събиране на F1 комисията, което ще се проведе във вторник, догодина да има 6 уикенда със спринтови надпревари, а не три, както е този сезон.

„Имахме късмет, че разполагахме с идеални меки гуми – бяха точно за спринта, но все пак започнаха да се разграждат и стана интересно“, заяви Браун пред малката търпелива група журналисти, които го изчакахме след всички изказвания на пилотите в специалната зона. „Пилотите са си пилоти и се надбягват колкото е възможно. Но ако това бе едно нормално състезание, всичко щеше да се сведе до стратегия, до спирания в бокса и стратегия. Но имахме късмет и аз съм много доволен от спринтовата надпревара. Страхотно забавление, хубаво състезание, много изпреварвания. Демонстрирахме отново, че новите коли могат да се следват отблизо. Може да кажете, че всичко стана с DRS, но не можете да използвате DRS ако не се залепите за предната кола. Така че мисля, че като цяло беше страхотен успех.“

Бившият технически директор на Бенетон и Ферари е най-големият апологет на спринтовите състезания и заяви, че отборите просто трябва да се убедят в предимствата и значението им.

„Във вторник искаме да обсъдим увеличаването им до шест, защото бихме искали да имаме шест спринта догодина“, каза още Браун. „Мисля, че [отборите] могат да видят успеха и мисля, че не знаехме точно къде бяхме миналата година със старите коли. Но смятам, че могат да видят начина, по който това развива още по-добре нещата с новите коли с философията им. Оптимист съм, че всички те ще видят стойностт в това, което даваме на феновете. Мисля, че нещото, което винаги трябва да помните за спринта, е, че ви дава и страхотен петък. Имаме квалификация в петък, три дни игра пред зрителите, не бива да пренебрегваме това.”

Според Браун през идната седмица ще се обсъди отново и форматът на уикендите, който бе критикуван от пилотите в петък на Имола

„Не бива да прилагаме твърде много промени наведнъж. Затова е добре изобщо да огледаме формата в изминалите три надпревари, а и в останалите състезания“, заяви англичанинът.

Той отхвърли критиките на пилоти като Джордж Ръсел, които заявиха снощи, че спринтът изобщо не им е харесал и се е превърнал в DRS влакче. Браун каза, че от дългогодишния му опит „пилотите никога не харесват състезанията, които не са успешни за тях“. Той не иска да дава ухо на подобни критики. Предпочита да слуша онова, което казват лидерите, а те бяха доволни.