Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Пилоти недоволни от новия формат на уикендите, ще го обсъждат с ФИА

Пилоти недоволни от новия формат на уикендите, ще го обсъждат с ФИА

2598
0
Шарл Льоклер, Джордж Ръсел, Валтери Ботас, Макс Верстапен, Карлос Сайнц, пилоти
снимка: Виктор Алекян

Иван Тенчев, Имола

Противоречиви мнения относно новия формат на уикендите във Формула 1 изразиха пилотите днес на пистата Имола

В първия сегмент на двучасовата пресконференция на практика с всички пилоти, които идват на групи в пресцентъра, споделиха различни възгледи относно това, че официално в четвъртък бяха отменени медийните събития. В предишния формат състезателите даваха възможно най-голям брой интервюта точно в този ден. След това се концентрираха върху работата си през останалата част от уикенда. Според Макс Верстапен обаче вчерашният ден изобщо не е бил свободен за него и всъщност нищо не се е променило освен, че в петък е станало по-натоварено. В същото време пилотите на Ферари Шарл Льоклер и Карлос Сайнц казаха, че новият формат им харесва повече, защото всичко е по-концентрирано.

„Класическият петък с двете тренировки и брифинги е ужасно скучен“, отбеляза Льоклер, за когото този уикенд ще е особено интересен с условията днес и очакваната промяна за утре.

И двамата състезатели на Скудерията вчера имаха медийни брифинги в стария, далеч по-малък моторхоум на тима си. Освен това дадоха половин дузина телевизионни интервюта в четвъртък

На практика наистина имаше поне дузина пилоти, които имаха дълги срещи с медиите. Пресцентърът бе препълнен и никой не спести деня, каквото по принцип бе идеята на ФИА и ФОМ. Те имаха намерение да направят уикендите по-кратки, тъй като календарът е особено натоварен.

Известният Дитер Ренкен днес попита пилотите за изпратено от тяхната асоциация GPDA писмо до ФИА и ФОМ за среща и обсъждане, както и за евентуална промяна в графика на уикендите. Колеги го подкрепиха, че избраното време за пресконференции в петък сутрин е неподходящо за медии, защото много от темите в тях не са актуални само след час-два, когато започнат тренировките.

„Става дума повече за това как правим пресконференциите и медийните дейности. Мисля, че преди беше по-добре“, коментира темата с писмото Верстапен. „Всъщност нашият четвъртък и сега е много дълъг, а официално вече не е медиен ден. Реално и на вас той отнема същото време, а петъкът става още по-дълъг, идвате по-рано. Пристигането по-рано не е проблем, но целият ви ден е удължен. Така че ако ходите на повече състезания, бихте искали да имате по-кратък уикенд. Но всъщност сега, с повечето състезания, всички се оказахме с по-дълги уикенди в повече дни, в които всъщност сме на пистата и вършим някакви неща. Така че, да, това определено трябва да се промени.“

Верстапен отбеляза още, че е наистина досадно да отговаря на едни и същи въпроси многократно в интервютата и пред телевизионните камери. Отново сподели, че в предишния формат времето е било по-добре подредено и все пак това е част от задълженията му.

Темата вероятно ще бъде обсъждана тази вечер на сбирката на пилотите, която започва в 19:30 ч.