Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Розберг спечели и в Сочи, Хамилтън стигна до второто място

Розберг спечели и в Сочи, Хамилтън стигна до второто място

85
0

Нико Розберг с Мерцедес записа 4-ата си поредна победа от началото на сезона, след като спечели убедително Гран при на Русия в Сочи. Пилотът на Мерцедес потегли от първа позиция и след като се опази от мелето в първите три завоя, нямаше проблеми до финала и увеличи преднината си в генералното класиране на 43 точки пред съотборника си Люис Хамилтън.

Британецът се нареди 2-и и може да бъде доволен от класирането си с оглед на това, че стартира 10-и и се размина невредим и без наказание след инцидентите в първите няколко завоя. Местата на подиума допълни Кими Райконен с Ферари, следван от пилотите на Уилямс – Ботас и Маса. Другият пилот на Скудерията Себастиан Фетел отпадна след катастрофа в началото.

На старта поведе Розберг, а при спирането за първия завой Райконен изпревари Ботас и излезе 2-и. По-назад няколко пилоти пресякоха първия шикан напряко, сред които и Хамилтън.

Фетел обаче се заби в предпазната стена на завой 3, след като бе ударен 2 пъти отзад от Дани Квят, който спря твърде късно за завой 1. Пилотът на Ферари получи повреди по колата и след като бе ударен още веднъж от Квят, не успя да я задържи в завой 3. От състезанието отпаднаха още Хюлкенберг и Харианто . Дани Квят мина през бокса за смяна на предно крило. Рикиардо постави гумите медиум с идеята да изкара до финала без смяна. Същото стори и Гутиерес. След инцидента Фетел беше бесен по радиото и на няколко пъти отправи обидни думи към пилота, който го удари, без още да знае, че това е Квят, с който имаше разправия в предишния кръг в Китай.

След случилото се логично на трасето излезе кола за сигурност. В класирането водеше Ботас, пред Райконен, Ботас, Маса, Хамилтън и Верстапен. При рестарта в 4-ата обиколка Ботас изпревари Райконен, а Хамилтън мина пред Маса. Бързо Розберг се откъсна напред на 3 сек пред Ботас.

В 7-ия тур Хамилтън се възползва от малка грешка на Райконен и успя да изскочи пред него. За инцидента с Фетел, Квят получи наказание от 10 секунди престой в бокса. За мелето на старта санкция получи и Гутиерес, но само преминаваме през пита. Отпред Розберг дръпна на 13 сек пред Ботас след 16 тура. В 17-ата обиколка Ботас влезе в бокса за смяна на гуми, поставяйки софт. В следващия тур и Хамилтън мина през бокса, но излезе малко зад Валтери. След него това стори и Маса, а Люис не чака дълго и предприе атака срещу Ботас и го изпревари.

В същото време Райконен остана по-дълго на трасето и след смяната на гуми в 21-ата обиколка се върна на пистата зад Хамилтън, но пред Ботас. Розберг направи спокойно своя стоп и се върна начело. Временно на 2-а позиция бе Макс Верстапен с Торо Росо, без да е спирал в бокса. Това той стори в 23-ия тур и се върна 7-и, зад Маса (5-и) и Перес (6-и). Отпред Нико имаше комфортен аванс от 13 сек пред Хамилтън, 17 сек пред Райконен и 20 пред Ботас. Осми излезе Алонсо, който се справи с Ериксон. Междувременно Сайнц също получи наказание за инцидента в първия завой.

Стратегията на Рикиардо не проработи и след като започна да губи позиции, той влезе в бокса за втори път и сложи софт. Алонсо се движеше много добре и излезе 7-и след бокса на Перес. Междувременно Хамилтън намали преднината на Розберг на 8 сек, но причината за това бе, че Нико трябваше да изпреварва изостанали с обиколка коли. 20 тура преди края Верстапен отпадна след повреда в двигателя и това позволи на Алонсо да излезе 6-и. Розберг пък възвърна предимството си от над 10 сек пред Хамилтън, който трябваше да пази колата, след като налягането на водата в болида му започна да се покачва.

Само 6 тура преди финала Маса влезе в бокса за втори път, но той имаше огромна преднина спрямо Алонсо и той спокойно се върна 5-и. Бътън успя да грабне последната точка, след като изпревари в битка за 10-ата позиция Сайнц. До края промени не се случиха и Розберг записа 7-ата си поредна победа във Формула 1. Магнусен със седмото си място донесе първи точки на Рено за сезона.