Начало Други Роси продължава участията си с GT автомобили

Роси продължава участията си с GT автомобили

530
0
Валентино Роси
Валентино Роси, снимка Монстър

Валентино Роси продължава участията си с GT автомобили. Седемкратният световен шампион в MotoGP остава част от отбора на WRT и през 2023 г. За разлика от тази година, Доктора ще кара автомобил БМВ M4 GT3.

Роси прекрати мотоциклетната си кариера в края на сезон 2021. Оттогава той активно участва в шампионата GT World Challenge Europe и отново използва №46. Италианецът караше автомобил  Ауди RLMS Evo II заедно с Фредерик Вервиш и Нико Мюлер.

Роси отново ще участва с пълен сезон в GT World Challenge Europe. Доктора ще е част от дисциплините спринт и ендуранс с екипа на WRT. Също така той ще участва и в няколко състезания за издръжливост. Италианецът ще бъде в един отбор с Максим Мартин. Белгиецът наскоро приключи петгодишния си престой в Астън Мартин и се връща в БМВ. Междувременно двукратният победител в клас GTLM на „24-те часа на Дайтона“ Аугусто Фарфус ще се присъедини към Роси и Мартин в кръговете от купата за издръжливост, както и за 12-те часа на Батърст. Надпреварата на невероятното австралийско трасе ще открие сезон 2023 в Intercontinental GT Challenge.

Първото участие на Роси с автомобил на БМВ ще бъде в 24-те часа на Дубай от 13 до 15 януари 2023. Италианецът ще дели един автомобил с Мартин, състезателят на WRT в клас LMP2 на WEC Шон Гелаел, Тим Уейл, както и пети пилот, който все още не е потвърден.

„Това е много натоварен и вълнуващ период за нас, тъй като напредваме в новото партньорство с БМВ и се подготвяме за сезон 2023“, заяви шефът на отбора на WRT Винсент Восе.

„Изключително сме щастливи, че можем да запазим и приветстваме тежки имена като тези, които прочетохте по-горе. Първото ни състезание в Дубай е почти зад ъгъла. Скоро след това ще се състои и дебютът ни като BMW M Team WRT в Батърст. Страшно сме развълнувани от това, което ни предстои и нямаме търпение да излезем на пистата!“

Очаква се Роси да се появи и в падока на MotoGP. 43-годишният състезател посети финалния старт за сезон 2022 във Валенсия. Доктора поздрави своето протеже Франческо Баная. Италианецът спечели световната титла на пистата Рикардо Тормо с отбора на Дукати.

Роси също така ще продължи подкрепата си към Лука Марини и Марко Безеки. Двамата италианци карат за отбора на Роси в кралския клас, който използва мотори на Дукати.