Начало MotoGP News Роси ще се завърне в падока на MotoGP

Роси ще се завърне в падока на MotoGP

510
0
Валентино Роси
Валентино Роси, снимка Ямаха SRT

Валентино Роси ще се завърне в падока на MotoGP. Седемкратният световен шампион в кралския клас ще присъства на последното състезание от тазгодишната кампания във Валенсия.

Една от причините Роси отново да е в падока на MotoGP е Франческо Баная. Пилотът на Дукати е част от академията за млади пилоти на Доктора и е на крачка от титлата. Италианецът има преднина от 23 точки спрямо действащия световен шампион Фабио Куартараро. Състезателят на Ямаха ще се нуждае от чудо, за да може да защити короната си от 2021 г.

Роси е едва от най-големите легенди в световния шампионат по мотоциклетизъм. 43-годишният състезател записа 372 старта в премиерния клас. В тях той записа 89 победи, 199 подиума, 55 полпозишъна и спечели общо 5415 точки. Италианецът приключи кариерата си в MotoGP в края на миналия сезон. Именно Франческо Баная бе пилотът, който спечели последното състезание на Валентино Роси.

Това е една от малкото случаи, в които Доктора присъства в падока на MotoGP. Седемкратният световен шампион се появи по време на стартовете в Португалия и Италия. По време на уикенда на пистата Муджело се състоя церемония, на която бе пенсиониран неговият състезателен номер 46.

Тази година Роси се състезаваше за отбора на WRT в GT World Challenge Europe Endurance Cup и бе зад волана на Ауди R8 LMS Evo II. Негови съотборници бяха Нико Мюлер и Фредерик Вервиш. Най-добрите класирания на екипажа са две пети места на пистите Пол Рикар и Хокенхайм.

Следващия уикенд Баная се очаква да стане първият италиански световен шампион в MotoGP след Роси. Доктора спечели седмата си световна титла през сезон 2009. От 2012 до 2020 г. шампионатът бе доминиран от испански състезатели в лицето на Хорхе Лоренсо, Марк Маркес и Жоан Мир, преди хегемонията да бъде нарушена от Фабио Куартараро.

Съвсем очаквано, Роси ще бъде в гаража на своя отбор VR46 Дукати и ще се срещне с Лука Марини и Марко Безеки. 23-годишният състезател стана новак на годината и се качи на подиума в Нидерландия.