Начало MotoGP News Роси ще вземе участие в състезание за издръжливост през януари

Роси ще вземе участие в състезание за издръжливост през януари

490
0
Валентино Роси
Валентино Роси, снимка Ямаха SRT

Легендата на MotoGP Валентино Роси ще се състезава в януарските 12 часа на персийския залив в началото на 2022. Италианецът ще бъде зад волана на Ферари 488 GT3 Evo. Надпреварата ще се проведе на пистата Яс Марина, която е по-известна с приемането на финалния кръг от F1.  

Роси сложи край на своята кариера на две колела в Гран при на Валенсия. От следващата година неговият отбор ще използва мотори на Дукати, карани от Лука Марини и Марко Безеки. Валентино неколкократно е споделял страстта си към автомобилните състезания и възнамерява да участва във възможно повече надпревари догодина. Негови съотборници за предстоящото състезание са Марини и Алесио Салучи. Най-силният резултат на триото е през 2019, когато финишираха на трета позиция. Тази година остана остана четвърти, а състезанието се проведе в Бахрейн заради пандемията от COVID-19.

„Всяка година се опитвам да правя едно или две състезания с коли. От следващата година ще се състезавам с GT автомобили в надпревари за издръжливост и шампионати. Все още не съм решил в кои серии ще взема участие“, сподели Роси.

42-годишният състезател намекна, че има голяма вероятност да участва в северноамериканската серия IMSA, която стартира в края на януари с 24-те часа на Дайтона. Също така потвърди амбицията си за еднодневно състезание в кръга на 24 часа на Льо Ман от Световното първенство по издръжливост.

„Когато спра да се занимавам с MotoGP, все още мога да се състезавам с коли“, каза Роси през 2019.

„Наистина много ми харесва и смятам да се пробвам в Льо Ман“.

Опитът на Валентино в надпревари на четири колела включва участие в дра кръга от Blancpain Endurance Series, който сега носи името GT World Challenge Endruance Cup. Седемкратният световен шампион е бил зад волана на Ферари 458 Италия GT3. Също така е тествал болид на Скудерията през 2004, 2006 и 2009 и е взел участие в три кръга от Световния рали шампионат (WRC).

В края на миналия месец Роси разкри намеренията си някой ден да сподели една кола с пилота на Макларън Ландо Норис. Норис, който е голям фен на Валентино разкри, че е обсъждал състезания с него в близко бъдеще.