Начало Други Роси стана част от семейството на БМВ

Роси стана част от семейството на БМВ

1509
0
Валентино Роси, БМВ
Валентино Роси, снимка БМВ

Валентино Роси стана част от семейството на БМВ. Седемкратният световен шампион в MotoGP ще бъде заводски пилот на германската марка. Италианецът ще продължи да кара в GT World Challenge Europe с екипа на WRT. Роси също така ще участва и в допълнителни състезания с автомобил на БМВ.

Роси прекрати мотоциклетната си кариера в края на миналата година. Оттогава 43-годишният състезател се прехвърли в автомобилните състезания с отбора на WRT. Доктора участва във всички надпревари пълния на GTWCE в сериите за издръжливост и Sprint Cup с автомобил на Ауди.

След като от WRT обявиха, че ще работят с БМВ през 2023-та, стана ясно, че Роси ще остане част от програмата в GT World Challenge Europe. Италианецът ще участва в 24-те часа на Дубай следващия месец, както и 12-те часа на Батърст. Надпреварата на емблематичното австралийско трасе е открива сезон 2023 в Intercontinental GT Challenge.

Роси бе добавен към списъка на заводските пилоти на БМВ. Това означава, че той ще бъде на разположение за по-нататъшни участия в състезания и тестове със състезателни автомобили на BMW M Motorsport.

Има вероятност Роси да управлява и хибридния хиперавтомобил БМВ V8 LMDh, който догодина ще се състезава в IMSA с Team RLL. След това БМВ трябва да влезе в световния шампионат за издръжливост на ФИА (WEC) с WRT през 2024 г.

„Много съм горд, че станах официален пилот на BMW M Works. Това е страхотна възможност за мен“, сподели Роси.

„Тази година започнах да се състезавам сериозно с автомобили и завърших първия си сезон с екипа на WRT, с който се разбирахме много добре. Затова съм щастлив, че WRT избра BMW M Motorsport за нов партньор.“

„Вече имах възможност да тествам БМВ M4 GT3 два пъти. Усещането за автомобила е много добро. Мисля, че можем да бъдем конкурентоспособни през следващия сезон.“

„Освен това BMW M Motorsport ми даде възможност да се състезавам с двама много силни пилоти догодина в лицето на Максим Мартен и Аугусто Фарфус. Все още имам много да уча и да се усъвършенствам. Надявам се да се справя със задачата и да съм достатъчно бърз, за да се боря за добри резултати по време на състезателните уикенди“, завърши Валентино Роси.

Същевременно шефът на БМВ Моторспорт Андреас Роос заяви, че Роси наистина е „жива легенда“ заради успехите си на две колела. Германецът добави, че италианецът се представя отлично и на четири колела.

„Той показа, че автомобилните състезания са се превърнали в негов втори дом в моторните спортове. Също така Роси внася цялата си страст, умения и отдаденост в тази нова глава от кариерата си“, заяви Роос.

„Фантастично е, че Валентино ще се присъедини към семейството на БМВ М Моторспорт като нов заводски пилот през следващата година. Наистина очакваме с нетърпение да работим заедно. Добре дошъл на борда на Вале.“