Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Роуланд: Люис може реално да помогне на млади пилоти

Роуланд: Люис може реално да помогне на млади пилоти

928
0
Люис Хамилтън
Люис Хамилтън; снимка: Мерцедес

Английският пилот от Формула Е и шеф на картинг екип Оливър Роуланд се изказа доста остро срещу сънародника си Люис Хамилтън в новото издание на подкаста Inside Electric. Коментарът му бе свързан с изказванията на шесткратния F1 шампион, че картинг спортът и малките формули са станали твърде скъпи и днес състезател като него с по-малко средства няма как да пробие. Роуланд стигна до тест пилот в тима на Уилямс през 2018 г. преди да отиде във Формула Е. Заедно с това основа собствен картинг тим и се опитва с него да лансира млади таланти.

Оливър Роуланд
Оливър Роуланд; снимка: Формула Е

„От първа ръка знам колко струва да се ръководи един картинг екип”, заяви англичанинът

„Хората казват, че за да станат по-достъпни състезанията, отборите просто трябва да отпаднат, защото те имат повече разходи. Но в същото време ние като тим предоставяме пакет за пилота. Така той може да се развива много по-бързо, отколкото ако е сам. Особено във Великобритания имаме наистина добър картинг в ниските категории и момчетата напредват бързо, но е трудно.”

Миналата година Хамилтън доста остро критикува високите цени на картинга и други първенства. Той изтъкна, че само по-богатите състезатели са в състояние да се изкачват нагоре в категориите. Люис заяви, че иска да помогне за пробива на таланти от „работническата класа“ до F1. Роуланд сега го критикува, че не прави нищо реално в тази посока, докато той сам се опитва да дава шанс на надарени младежи.

„Аз самият спонсорирам или помагам, плащайки за някои пилоти. Това е единственият начин, по който мога да съдействам”, обясни той. „Не съм на нивото на момчетата от F1, но все пак бъркам в джоба си, за да помогна на хора, които смятам, че го заслужават и вероятно не биха могли да преминат на следващото ниво без това съдействие. Смятам, че говорещите по тези теми хора биха могли да направят същото. Дразня се, когато чуя да говорят за ситуацията, но всъщност да не правят нищо. Люис например каза преди няколко месеца, че моторспортът се нуждае и от момчета от народа и всякакви подобни неща и нищо.”

„Всъщност Хамилтън би могъл да помогне на млади състезатели, без да харчи нито един паунд от собствените си пари”, продължи Роуланд

„Дори и само да назове имената на трима-четирима пилоти, които се справят изключително добре, би помогнало да се привлече спонсорство за тях. И това не би му струвало нищо. Но би било просто начин те да генерират малко спонсорство за себе си.”

В действителност в живота на някои от днешните звезди във Формула 1 има подобни примери за съдействие. Валтери Ботас например е подкрепен в ранните години на кариерата си от своя сънародник Мика Хакинен. Двукратният световен шампион сам предлага да се включи и убеждава спонсори и хора като Тото Волф да подкрепят Валтери.