Начало WRC News Рованпера поведе след първия етап на рали Швеция

Рованпера поведе след първия етап на рали Швеция

87
0
Кале Рованпера
Кале Рованпера, снимка Тойота

Кале Рованпера поведе след първия етап на рали Швеция. Пилотът на Тойота започна по отличен начин, след като даде най-добро време в откриващия супер специален етап. Зад Рованпера са неговите съотборници Елфин Еванс и Такамото Кацута.

Рали Швеция е втори кръг за сезон 2024 в световния рали шампионат (WRC). Това е единствената надпревара в календара, която се провежда само и единствено на сняг. Тазгодишното издание на рали Швеция се състои от 18 специални етапа с обща дължина от малко над 300 км

По-рано днес се проведе шейкдауна на рали Швеция. Най-бърз в него беше Еспапека Лапи с Хюндай. Финландецът записа първо участие за тазгодишната кампания. Зад него се наредиха Фурмо и Танак. Рованпера четвърто време, следван от Нювил.

Първият супер специален етап беше с дължина от 5.16 км и разположен около Умео. Градът в северозападна Швеция има честта да приема старт от WRC за трета поредна година.

Рованпера беше най-бърз в откриваща отсечка на рали Швеция. Двукратният световен шампион записа първото си участие през тази година. Подобно на някои от своите колеги, Рованпера също така с ограничена програма. Освен WRC, той планира и да запише няколко старта със спортни автомобили.

Рованпера призна, че много харесва предизвикателството на първия етап.

„Този етап винаги е труден. Това е наистина трудно място, защото е много заледено“, каза той. „Никога не е лесно да се прецени сцеплението, но беше добре. Утре би трябвало да е още по-забавно“, заключи Рованпера.

Втори на 1.4 сек. от Рованпера е Такамото Кацута. Японецът иска да запише добър резултат, след като претърпя разочарование в Монте Карло.

Трети е Елфин Еванс. Британецът изостана с две секунди от темпото на своя съотборник и призна, че звучи като развалена плоча: „Вероятно не съм достатъчно смел. „Предполагам, че вече съм използвал тази реплика няколко пъти! Все пак всичко е наред“, добави пилотът на Тойота.

Четвърти и пети след края на първия специален етап на рали Швеция са От Танак (Хюндай) и Адриен Фурмо (М-Спорт Форд). Двамата записаха идентични времена. Зад тях са другите пилоти на Хюндай Тиери Нювил и Есапека Лапи. Осмото място е заето от Грегоар Мюнстер (М-Спорт Форд). В топ 10 влизат пилотите от WRC2 Оливър Солберг (Шкода) и Рооопе Корхонен с Тойота. По-назад е частния пилот Лоренцо Бертели, който отново кара автомобил Тойота Ярис Rally1.