Начало WRC News Рованпера с убедителен аванс преди финалния ден на рали Португалия

Рованпера с убедителен аванс преди финалния ден на рали Португалия

395
0
Кале Рованпера
Кале Рованпера, снимка Ред Бул Контент Пуул

Кале Рованпера заема първата позиция и след края на втория ден на рали Португалия. Пилотът на Тойота има преднина от 57.7 сек. спрямо втория Дани Сордо и се доближава до първи успех от началото на сезон 2023 в WRC. Трети е Тиери Нювил (Хюндай), който изостава с повече от минута спрямо времето на Рованпера.

Португалия приема петия кръг от сезон 2023 в WRC. Състезанието отново се провежда около прашните пътища около Порто. Днес бе втория ден на ралито, който се състоеше от седем специални етапа

Рованпера поведе малко преди края на първия ден на рали Португалия. Финландецът излезе начело след отпадането на съотборника му Елфин Еванс и проблемите на От Танак.

Рованпера започна атаката си от самото начало на съботния ден. Пилотът на Тойота като увеличи преднината си повече от четири пъти преди обедната почивка. След това той показа още по-добро темпо и увеличавайки още повече разликата в тежки и прашни условия, напомнящи на рали Сафари в Кения.

Действащият световен шампион извади късмет след като загуби интеркома си в последния етап за днешния ден.

„Слушалките ми се счупиха в последния етап за деня. Имахме късмет, че това се случи тук, а не в гората“, сподели Рованпера.

Втори на близо минута изоставане е Дани Сордо. Испанецът участва в третото си рали за сезона. Неговата цел беше да насочи вниманието си към преследващите го автомобили на съотборниците си Есапека Лапи и Тиери Нювил. Двамата си спретнаха интересна битка в супер специалния етап.

В началото на втория ден на рали Португалия Лапи се приближи до испанеца. Пилотът на Хюндай се изкачи от пето на трето място в генералното класиране при първото преминаване на Виейра до Миньо. Следобед обаче темпото на финландеца намаля, което позволи той да бъде изпреварен от Нювил.

„Този следобед нямах добра стратегия за гумите, но се забавлявахме добре“, каза Нювил.

Петото място е заето от От Танак. Естонецът е единственият представител на М-Спорт Форд след отпадането на Пиер-Луи Лубе. Французинът катастрофира по време на десетия етап на рали Португалия.

Челната десетка се допълва от пилотите от WRC2 Оливър Солберг, Гас Грийнсмит и Андреас Микелсен с Шкода, Йоан Росел със Ситроен и Теему Сунинен с Хюндай.