Начало WRC News Рованпера спечели откриващия етап на рали Акрополис 2023

Рованпера спечели откриващия етап на рали Акрополис 2023

655
0
Кале Рованпера, Тойота
Кале Рованпера, снимка Тойота

Кале Рованпера спечели откриващия етап на рали Акрополис 2023. Пилотът на Тойота изпревари с 0.3 сек. Есапека Лапи (Хюндай). Трети и четвърти в специалната отсечка на рали Акрополис останаха Тиери Нювил и Дани Сордо също с Хюндай.

Рали Акрополис е десети кръг за сезон 2023 в световния рали шампионат (WRC). Състезанието се провежда на територията на Гърция. Повечето от етапите са на тежките чакълени пътища около град Ламия. Ралито има общо 15 етапа

Мокрите условия в петъчните етапи обикновено биха били за предпочитане за Рованпера. Пилотът на Тойота по принцип обича да отваря пътя при мокър чакъл. През последните дни Гърция се сблъска с природни бедствия и наводнения. Количеството на валежите, които паднаха в Гърция през последните няколко дни, не дава точна яснота коя позиция на пътя ще бъде за предпочитане.

Пороите в Гърция дори застрашиха провеждането на рали Акрополис. Организаторите решиха да отменят шейкдауна. Тази вечер се проведе първият супер специален етап на рали Акрополис. Той бе с дължина от 1.48 км в столицата Атина.

Рованпера беше най-бърз в откриващия етап от тазгодишното издание на рали Акрополис в Гърция. Пилотът на Тойота търси трети успех от началото на годината, с който да увеличи преднината си във временното класиране. Рованпера измина супер специалната отсечка в Атина за 1 мин. 32 мин. и 9 сек.

„Вече не е малко [дъждът]“, сподели Рованпера. „Със сигурност трябва да се надявам, че условията са по-добри за мен, отколкото обикновено на сухо – това е наистина трудно рали. Откриването на пътя сега ще бъде интересно. След разочарованието във Финландия искам да направя добро състезание и със сигурност трябва да се борим за това“, добави пилотът на Тойота.

Очакванията са условията да се подобрят с напредване на рали Акрополис. Въпреки това, състезанието си остава сериозно предизвикателство за всички екипажи.

Второто време даде Есапека Лапи. Пилотът на Хюндай изостана със само три десети от Рованпера и е един от фаворитите за победата.

„Не съм сигурен, че никой не харесва непредсказуемите условия, които могат да бъдат много трудни. Сигурен съм, че ще бъде много забавно“, каза Лапи.

Трети и четвърти се класираха Нювил и Сордо. Двамата са в рамките на половин секунда спрямо времето на Рованпера. Шести е От Танак (М-Спорт Форд). Топ 10 допълват Себастиен Ожие и Такамото Кацута с Тойота, Пиер Луи-Лубе (М-Спорт Форд) и пилотите от WRC2 Андреас Микелсен и Николай Грязин с Шкода. Елфин Еванс (Тойота) даде 12-то време, а частникът Джордан Сердеридис остана извън топ 20.