Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Розберг: Албон щеше да бъде мечтаният кандидат на Ред Бул за 2024...

Розберг: Албон щеше да бъде мечтаният кандидат на Ред Бул за 2024 г.

1966
0
Александър Албон, Уилямс
Александър Албон, снимка Уилямс

Нико Розберг направи интересно изказване относно бъдещето на Александър Албон в F1. Световният шампион от 2016 г. предполага, че англо-тайландският състезател може да се върне в отбора на Ред Бул на мястото на Серхио Перес. Според Розберг, Албон „би бил мечтаният кандидат за Ред Бул за 2024 г.“

Албон дебютира в F1 през сезон 2019 с тогавашния отбор на Торо Росо. В средата на сезона той размени мястото си с Пиер Гасли и се озова в Ред Бул. За съжаление, Албон така и не успя да отговори на високите очаквания на Кристиан Хорнер и Хелмут Марко. 27-годишният състезател записа само два подиума и изоставаше от Макс Верстапен. Така в крайна сметка той бе понижен след края на сезон 2020 и заменен от Перес

Албон прекара сезон 2021 като тестов и резервен пилот на Ред Бул. Освен това той записа няколко участия в немския автомобилен шампионат DTM.

Миналата година Албон се върна на стартовата решетка в F1 с тима на Уилямс. Пилотът от тайландски произход показа добро темпо, макар че разполагаше с труден за управление автомобил. В средата на сезон 2022 Албон удължи споразумението си с тима от Гроув с още две години.

Този сезон Албон се представя още по-впечатляващо. Пилотът на Уилямс записа няколко класирания в топ 10, включително седмо място в спринта на Лосаил. Именно Албон е причината Уилямс да заема седмото място при конструкторите и да се бори успешно срещу тимове като Алфа Ромео, Хаас и Уилямс.

Същевременно Перес изпитва сериозни затруднения в третата си кампания с Ред Бул. Мексиканецът спечели само два старта от началото на годината и изостава с повече от 200 точки спрямо съотборника си Макс Верстапен.

Слабото представяне на Перес породи много слухове за бъдещето му в Ред Бул. Според някои от тях, мексиканецът ще бъде освободен в края на годината. Според други, Перес ще обяви оттеглянето си от F1 по време на домашната за него Гран при на Мексико Сити.

Ако Ред Бул освободи Перес, то няма много опции за негов заместник. Най-логичният вариант е „Червените бикове“ да заложат на някой измежду Даниел Рикиардо, Лиам Лоусън и 
Юки Цунода

Според Нико Розберг, Ред Бул може отново да привлече Албон. Англо-тайландският състезател възроди кариерата си в Уилямс и в момента се представя доста убедително, макар да кара неконкурентен автомобил. Но от друга страна, Албон има договор с Уилямс до края на 2024-та, което усложнява ситуацията.

„Логан Сарджънт е още един от тези пилоти, които са в доста трудно положение и наистина трябва да се докажат. Той обаче прави твърде много грешки. Затова честно казано мисля, че ще му бъде трудно да запази мястото си за следващата година, особено защото Албон върши толкова феноменална работа“, сподели Розберг пред Sky Sports F1.

„Албон щеше да бъде мечтаният кандидат на Ред Бул за 2024 г. Той би бил перфектният заместник на Серхио Перес. Но както каза Хелмут Марко, Албон е обвързан с дългосрочен договор в Уилямс“, добави световният шампион от 2016 г.

Миналата седмица д-р Хелмут Марко отново намекна, че Перес се нуждае от „смяна на климата и отбора“, особено ако представянето му не се подобри. Опитният мексиканец преживя огромен кошмар в последните два рейс уикенда. В Япония Перес отпадна, след като имаше контакт с Кевин Магнусен. После той не завърши и спринта в Катар, докато в основното състезание бе едва десети. Понастоящем пилотът на Ред Бул има аванс от 30 точки пред третия Люис Хамилтън. Разбира се, целта на Перес е да запази второ място в генералното класиране.