Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Розберг и Фетел не са варианти за Мерцедес

Розберг и Фетел не са варианти за Мерцедес

1667
0
Нико Розберг
Нико Розберг; снимка: Андро Дюлгерян

Нико Розберг и Себастиан Фетел не са варианти за Мерцедес. Двамата световни шампиони на практика са категорично изключени от списъка с потенциални заместници на Люис Хамилтън. Самият Розберг дори заяви, че не планира да възобновява състезателната си кариера, тъй като вече отдавна не са намира в подходяща физическа и психическа форма.

Розберг се състезаваше в F1 от 2006 до 2016 г. Германецът беше съотборник на Хамилтън в Мерцедес от 2013 до 2016 г. Розберг реши да се оттегли от спорта броени дни след спечелването на световната титла. Така той стана първият пилот след Ален Прост, който се оттегля като световен шампион. Французинът стори това през 1993 г.

Розберг не се е състезавал, откакто се оттегли от F1 в края на 2016 г. През годините той се занимаваше с различни неща. Сред тях бяха посланик на Формула Е, анализатор на Скай Спортс, собственик на отбор в Extreme E и др. Освен това той прекарва доста време и със семейството си

Шансовете Розберг да се върне на стартовата решетка са на практика нулеви. Бившият пилот на Уилямс и Мерцедес дори наскоро даде интервю по тази тема пред немски вестник.

„Свърши се. Не планирам завръщане“, сподели Розберг. Той призна, че е бил твърде дълго извън кокпита, за да може да бъде достатъчно конкурентен с последното поколение болиди.

„Състезателният пилот трябва да реагира супер бързо при максимална скорост и да бъде прецизен. Загубих част от това след дългата почивка от F1. Освен това мускулите са подложени на толкова голямо натоварване, само за могат да държат волана с всички центробежни сили.“

„Не мога да го направя просто така. Щеше да ми се наложи да се подготвям интензивно цяла година, дори само за да тренирам синапсите в мозъка си. Изпитвам голямо уважение към опасността“, добави световният шампион за 2016 г.

Междувременно Фетел се пенсионира от F1 в края на сезон 2022. Германецът също няма активна състезателна кариера. Миналата година той посети няколко старта и се включи в Състезанието на шампионите.

Фетел изрази желание да възобнови кариерата си на състезател. Германецът бе свързван със световния шампионат за издръжливост и Jota. В крайна сметка обаче Фетел не е постигнал съгласие с британския отбор. Jota все пак привлече в редиците си друг световен шампион от F1- Дженсън Бътън.

Самият Фетел не е коментирал слуховете, че може да е в списъка с потенциални заместници на Хамилтън. Шефът на Мерцедес Тото Волф на практика изключи германеца от сметките.

„Той взе решение да не се състезава повече. Разговаряме редовно. Разговаряхме и преди няколко дни. Разбира се, не ставаше дума за това, че ще кара за нас в бъдеще“, обясни Волф пред Ауто Мотор унд Шпорт.