Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Розберг на полпозишън в Япония, Хамилтън сгреши

Розберг на полпозишън в Япония, Хамилтън сгреши

43
0

Нико Розберг с Мерцедес ще стартира от първа позиция в Гран при на Япония на пистата Сузука. Пилотът на Мерцедес изпревари съотборника си Люис Хамилтън само с 0.076 сек, като британецът допусна две грешки в единствената си бърза обиколка и това му костваше полпозишъна. Трети се нареди Валтери Ботас с Уилямс, който успя да изпревари победителя от Сингапур Себастиан Фетел. Финландецът направи страхотно представяне, като изостана на по-малко от половин секунда от времето на Нико, при положение, че колите на Мерцедес отново имаха сериозно предимство.

Както и третата тренировка, квалификацията се проведе изцяло на суха писта, като времето беше облачно. В Q1 Маркус Ериксон излетя на завоя Спуун, отиде в зоната на сигурност, но успя да се върне на пистата. В самия край на първата част Верстапен загуби мощност от двигателя и се завъртя на излизане от фибата, като задната част на колата остана на пистата. Това предизвика развяването на жълти флагове и напрактика сложи точка на първата сесия.

Отпаднаха Бътън, Насър и Ериксон с двете коли на Заубер, които не успяха да завършат последните си бързи турове, както и колите на Мейнър Маруся. Отново превъзходство имаха в Мерцедес. Хамилтън беше най-бърз, следван от Розберг. Във втората изненади също нямаше, като след нея извън борбата останаха Хюлкенберг, Сайнц, Малдонадо, Алонсо и Верстапен. Последният нямаше възможност да направи бърза обиколка след проблемите в Q1.

Третата част напрактика се реши само от първите бързи обиколки на пилотите. В тях най-добре време постигна Розберг, следван на 0.076 сек от Хамилтън, който допусна сериозна грешка на обратния завой, блокирайки предните гуми, а и след това по неговите думи и на последния завой. Отлично време постигна Ботас, който изостана само на 0.440 сек, следван от Фетел.

В самия край на третата сесия Дани Квят направи страховита катастрофа. Преди спирането за фибата той стъпи в тревата, изпусна болида си от контрол, удари се в предпазната стена и се преобърна. Колата му беше сериозно разбита, но руснакът се измъкна без контузии. Сесията беше спряна, а това означаваше, че всичко приключи, тъй като до нейния край оставаха само секунди, в които пилотите нямаше как да направят нова бърза обиколка.