Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Розберг начело до обяд на последния ден в Бахрейн

Розберг начело до обяд на последния ден в Бахрейн

36
0
Нико Розберг

Нико Розберг даде най-добро време до обяд на последния ден тестове в Бахрейн. Днес приключва първата предсезонна сесия на екипите от Формула 1 на пистата до Манама, където ще са и последните тренировки преди първия старт за сезона в Австралия.

Немският пилот на Мерцедес записа 1:33.283 мин през първата половина на съботните изпитания. Той имаше спиране на пистата, но от отбора обясниха, че се е случило след тренировка на старт от края на питлейна и в F1 W05 няма повреда.

Още преди края на тренировките отново се заговори, че Мерцедес са фаворити. Тимът от Бракли упорито отхвърля подобни определения. На въпрос за подреждането на екипите по сила обаче Дженсън Бътън заяви многозначително:

Никой не знае кой ще е на полпозишън в Мелбърн. Но мисля, че имам доста добра идея!

Англичанинът е с второ време до момента, на 1,674 сек зад Розберг. Той покри състезателна дистанция във вчерашните изпитания и бе доволен, че това стана без особени проблеми.

Програмата ни е много натоварена – инженерите ми изглеждаха изтощени, а никога не съм ги виждал такива! Имаме още много работа, тренировките ни го показаха. Трябва наистина да се съсредоточим върху това да разберем процеса на пестене на гориво, както и комуникацията между пилот и инженер – обясни пилотът на Макларън.

Кими Райконен бе с трето по сила постижение днес преди обяд. Той нямаше проблеми като в петък, но Ферари не бяха твърде притеснени от грижите си предишния ден.

Знаехме, че ще трябва да се справим с някои проблеми рано или късно и точно това стана при Кими. Такива неща се случват с нови коли – някои от тях изглеждат сложни, а се оказват лесни, докато други като че ли имат леко решение, а всъщност са по-трудни. Още се учим. Правим всичко възможно, за да съберем колкото се може повече данни. В идеалния случай (ако всичко в Бахрейн приключи според очакванията на екипа – б.р.) не бихме желали да променяме операционния си план за теста следващата седмица – заяви инженерният директор на Скудерията Пат Фрай.

Новият трети пилот на Уилямс Фелипе Наср получи шанс да кара FW36 почти веднага след обявяване на привличането му в тима от Гроув. Той бе с четвърто време до обяд, следван от Серхио Перес (Форс Индия). Шести бе Даниел Рикиардо. Ред Бул продължават да имат грижи, като петъчната им програма бе прекратена рано заради технически проблем, несвързан със задвижващата система на Рено.

Рено все още са далеч назад спрямо съперниците от Мерцедес и Ферари, в момента задвижващата ни система работи някъде със 100-150 к.с. по-малко от тях. Знаехме, че ще ни отнеме известно време да наваксаме. Правим прогрес с темпото, което очаквахме. Напредъкът все още е недостатъчен, но вървим напред. Дори първите четири или пет старта да не преминат по план обаче, а спечелим следващите 10, на кого ще му пука? Искаме всичко да е наред в Мелбърн, но оставаме оптимисти поне до след състезанието там – коментира австралийският пилот.

Нещата не вървят особено гладко и в Лотус. Те пропуснаха първите предсезонни тестове на Херес в края на януари. Болидът им направи шейкдаун от 100 км и се появи за първи път официално на писта в Бахрейн. След това обаче екипът имаше едва 52 обиколки за трите досегашни дни на теста. Пастор Малдонадо се появи чак малко преди обяд днес заради вчерашните проблеми, свързани със скоростната кутия.

Установихме точно какво създава грижи, но частите трябваше да дойдат от Енстън. Рено обаче са направили добър прогрес със софтуера и батерията, така че в това отношение вървим в правилната посока – обясни директорът операции на пистата Алан Перман.

Сесията бе прекъсвана три пъти. Първо Маркус Ериксон спря на трасето, след това Нико Розберг и Серхио Перес. В Катерам прекратиха програмата на шведа, за да поправят болида, като следобед работата поема Камуи Кобаяши.

Времената до обяд:

1.Нико РозбергМерцедес1:33.283
2.Дженсън БътънМакларън1:34.957+1.674
3.Кими РайконенФерари1:36.718+3.435
4.Фелипе НасрУилямс1:39.036+5.753
5.Серхио ПересФорс Индия1:39.258+5.975
6.Даниел РикиардоРед Бул1:39.837+6.554
7.Жан-Ерик ВернТоро Росо1:41.784+8.501
8.Пастор МалдонадоЛотус1:44.258+10.975
9.Маркус ЕриксонКатерам1:45.094+11.811