Начало Избрани Розберг: Надявам се Монако да остане в календара на Формула 1

Розберг: Надявам се Монако да остане в календара на Формула 1

728
0
Гран при на Монако, Монте Карло
снимка: Ред Бул Контент Пуул

Нико Розберг иска Монако да запази мястото си в календара на F1. Световният шампион има три поредни победи на уличната писта в Монте Карло и живее недалеч от трасето.

Германецът заяви, че Автомобилният клуб на Монако възприематвърд подход“ в преговорите за подновяване на договора си с Формула 1. В допълнение той разкри, че лично принц Алберт участва в разговорите с представители на световния шампионат.

Договорът на Гран при на Монако изтече след края на тазгодишното издание на състезанието. За момента няма изблици, че историческата надпревара по тесните уличи на Монте Карло ще остане в календара на спорта в бъдеще.

Преди броени дни главният изпълнителен директор на F1 Стефано Доменикали заяви, че календарът на спорта за догодина ще включва максимум 24 състезания. Керванът на Формула 1 ще се отправи в Лас Вегас и ще се завърне в Катар. Наскоро започнаха строителни работи по пистата Лосаил, които да я пригодят към най-новите стандарти на световния шампионат. Също така се очаква Китай да приеме състезание за пръв път от 2019 г. , стига да бъдат разхлабени мерките, наложени заради COVID-19.

За момента Франция, Белгия и Монако са застрашени от това да загубят домакинството си на кръг от F1. Договорите на трите държави изтичат скоро и засега няма изблици да бъдат подновени.

Събитието в Монако винаги е заемало специално място в историята на Формула 1 и често е определяно катоперла в короната“ на спорта.

Люис Хамилтън и Даниел Рикиардо се обявиха против премахването на Гран при на Монако. Двамата са печелили състезанието по улиците на Монте Карло и живеят около пистата.

В това си качество то се ползва с някои специални привилегии. Княжеството плаща най-ниската такса за домакинство от всички годишни събития и има различни рекламни банери от традиционните за спорта.

Точно заради това F1 се стреми да получи по-добър търговски пакет от града-държава. Според Розберг, Автомобилният клуб на Монако (ACM) няма намерение да прави толкова големи отстъпки.

„Принцът на Монако също взима участие в тези разговори, защото ACM продължава да заема твърда позиция, каза бившият пилот на Мерцедес.

Сега трябва да има посредник, който да обедини F1 и Автомобилният клуб на Княжеството. Принцът е много ангажиран и не може да отдели повее време на този спор. Надявам се Монако да остане в календара на Формула 1.“

Розберг иска от Княжеството да бъдат по-сговорчиви и приятелски настроени към F1.

„Това е част от историята и е най-бляскавото състезание през годината, така че то трябва да продължи, добави германецът.

„Монако също трябва да се приспособи малко. На самата писта има лога на спонсори, които са конкуренти на тези на световния шампионат на Формула 1. Сред тях са марки часовници и друг. Разбира се, това действие ще е трудно. Двете страни трябва да намерят компромисно решение, ако искат да продължат партньорството си и в бъдеще“, добави Нико Розберг.