Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Руанда иска да бъде домакин на старт от F1

Руанда иска да бъде домакин на старт от F1

863
0
F1 лого
снимка, Спас Генев

Руанда иска да приеме старт от F1. Това каза Стефано Доменикали в интервю за Моторспорт. Италианецът е насрочил среща с представители на страната, която ще се проведат следващия месец. Според Доменикали, проектът на Руанда е „много сериозен“ и „обещаващ“.

F1 продължава стремежа си към разширяване на календара в бъдеще. Планът на Доменикали е световният шампионат отново да има състезание в Африка. Вторият най-голям континент не е приемал кръг от F1 вече повече от 30 години. Последният случай, в който Формула 1 се е състезавала в Африка беше на пистата Киалами през сезон 1993

Доменикали призна, че има няколко страни, които проявява интерес към F1. Италианецът посочи, че проектът на Руанда е достатъчно напреднал, за да се проведе по-задълбочена дискусия.

Съвсем наскоро Доменикали даде ексклузивно интервю за Моторспорт. В него той разкри, че е организирал среща с представители на Руанда и че проектът, който е видял, изглежда обещаващ.

„Те са сериозни. Представиха ни добър план. Всъщност имаме среща с тях в края на септември. Потенциалната надпревара ще бъде на постоянна писта“, сподели Доменикали.

Руанда проявява все по-голям интерес към автомобилните състезания. Представители на Съвета за развитие на африканската страна пътуваха до Гран при на Монако тази година, където проведоха среща с ФИА.

Страната в Източна Африка ще бъде домакин и на тазгодишната годишна генерална асамблея на ФИА, както и на церемонията по връчване на наградите на федерацията. Тя ще се проведе през декември в столицата Кигали.

F1 вече постигна целта си за разширяване на присъствието си в САЩ и вече има три старта на територията на страната. Сега Доменикали гледа търси друг регион, в който Формула 1 да насочи усилията си. Италианецът заяви, че завръщането в Африка се оценява много сериозно от Либърти Медия.

„Искаме да отидем отново в Африка. Трябва обаче да имаме правилните инвестиции и правилния стратегически план“, обясни Доменикали. „Трябва да улучим правилния момент и да се уверим, че и в тази страна, този регион и на този континент ще има топло посрещане на спорта. Разбира се, страните там имат други приоритети. Винаги трябва да сме много внимателни, за да направим правилния избор.“

F1 направи няколко опита да се завърне в Африка. През 2022 и 2023  г. ръководството на световния шампионат водеше напреднали разговори за връщане на старта в ЮАР. Планът беше състезанието да се проведе на добре познатата писта Киалами. В крайна сметка обаче идеята пропадна поради финансови и политически причини.

Доменикали добави, че F1 вече е на етап, в който интересът към нея е достатъчен в целия свят, за да се избере най-добрият възможен календар.

„До 2020 г. бяхме в ситуация, в която броят на местата, които искаха да бъдат домакини на старт от F1 не беше толкова голям. Затова не бяхме в състояние да приложим това, което бих казал, че беше конструктивен натиск. Не можехме да увеличим това, което можем да предложим на нашите клиенти и на нашите фенове.“

„Сега сме от другата страна. Имаме толкова много места по света, които искат да приемат кръг от F1. Това ни позволява да се уверим, че работим заедно с всички тях, за да увеличим преживяването.“

„24 състезания е брой, който ще бъде стабилен. Можем наистина да настроим тези, които обсъждаме, за да видим какво ще бъде бъдещето в средносрочен план. Не виждам да настъпват големи промени в краткосрочен план. през следващите няколко месеца трябва да обсъдим какво ще бъде положението за 2026, 2027 и 2028 г. Имаме различни варианти и вярвам, че сме на добро място“, каза още CEO-то и президент на F1.

Руaнда не е единствената страна, която иска старт от F1. По-рано тази година Тайланд също прояви интерес към световния шампионат. По време на уикенда в Имола министър-председателят на страната Срета Тависин се срещна с Доменикали. Двамата обсъдиха възможността Тайланд да се присъедини към календара на F1 от 2027 г. нататък

Доменикали също така разкри, че планира да пътува до Тайланд след тазгодишната надпреварата в Сингапур, за да прецени последните новости по проекта. Първоначално планът беше да има улично състезание около Банкок. Сега обаче това може да се превърне в нещо различно.

„По отношение на Банкок имаме различни варианти на масата. След Сингапур ще бъда там, за да разгледаме този въпрос“, завърши президентът на F1.