Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Рубенс Барикело – пътят до Гран при №300 I

Рубенс Барикело – пътят до Гран при №300 I

60
0

През 2003 г. на въпрос кои са най-големите звезди във Формула 1 Бърни Еклестън посочва на първо място Михаел Шумахер (тогава шесткратен световен шампион), след това е Кими Райконен. Третото име е на Рубенс Барикело.

– Рубенс е добър пилот и е в спорта от много време. Феновете го харесват, защото символизира дълголетие.

По онова време бразилецът има 180 състезания зад гърба си – значително по-малко от 300-е старта, които празнува този уикенд в Белгия. Днес той ще стане единственият пилот във Формула 1, участвал в толкова надпревари в историята.

– Не съм и мечтал в началото на кариерата си в Гран при, че още ще се състезавам след цели триста старта. Изключително горд съм, че го постигнах, а пътуването дотук бе изумително. В Уилямс се радвам на работата си повече от всякога и вдигам тост за следващите 100 надпревари! Не съжалявам за абсолютно нищо. Да, така и не спечелих шампионата, но научих толкова през годините, че ставах все по-добър – бе само едно от емоционалните изказвания на Барикело.

След толкова време във Формула 1 Рубенс може да се похвали със забележителна статистика: 68 подиума, 11 победи, 17 най-бързи обиколки, 869 обиколки начело на колоната (възлизащи на 4252 км) и 637 точки. Ето и основните моменти в тази дълга и много успешна кариера.

 

1993 г. Джордан Гран при

– Рубенс дебютира във Формула 1 на 20-годишна възраст, първото му състезание е в Южна Африка. В квалификацията се класира 14-и, на позиция пред Герхард Бергер (Ферари).

– На път е да се класира втори в Гран при на Европа – едва третият му старт, когато горивото в колата му свършва 6 тура преди финала. „Щеше да е чудесно да се кача на подиума заедно с Аертон [Сена]“, е коментарът на бразилеца, за когото именитият му сънародник е истински герой.

– Печели първите си точки в Гран при на Япония, където финишира пети.

1994 г. Джордан Гран при

– Печели първия си подиум във Формула 1 в Гран при на Пасифика. „Изразът на удовлетворение в очите на Аертон, когато го видях след състезанието, означаваше едва ли не повече за мен, отколкото самият подиум“, признава Рубенс.

– Черният уикенд на Имола започва с катастрофа на бразилеца, в събота загива Роланд Ратценбергер, а в неделя – менторът му Аерто Сена. „Погребението на Аертон бе първото в живота ми“, промълвява безутешният Рубенс.

– Печели първия си полпозишън на Спа-Франкоршамп.