Начало Картинг Руйков дисквалифициран от кръга във Франция

Руйков дисквалифициран от кръга във Франция

32
0
Любослав Руйков
Любослав Руйков, снимка Pure Speed Racing

Българският пилот Любослав Руйков, който завърши трети на финала в първия кръг от Картинг академията на ФИА, беше дисквалифициран след решение на спортните комисари на състезанието. Причината за това, според тях е, че Руйков се е опитал да върне с крак в изходна позиция предния спойлер на карта си.

По-рано днес се проведе втория старт от първия кръг от тазгодишната кампания в Картинг академията на ФИА. Домакин на събитието е пистата Д’Аржентон във Франция.

Българския пилот Любослав Руйков завърши на трето място при дебюта си в академията на ФИА. Вчера Руйков спечели един от двата квалификационни хийта, но беше наказан и остана трети. Днес той стартира от седмата позиция във финала. Преди това Руйков отново записа трето място в последния днешен хийт

Броени минути преди началото на финала обаче преваля съвсем леко. Затова директорът изчака малко, след което пусна състезанието със сликове, с които се бяха наредили пилотите на стартовата решетка.

Още на първия завой първите двама в колоната излязоха в тревата, като станаха и няколко удара. За втори пореден път Руйков се ориентира отлично в суматохата в първите завои. Българинът изскочи на втора позиция, веднага зад новия лидер Дан Алеман (Швейцария). В рамките на 2-3 обиколки Любо стопи аванса на Алеман и се залепи за него. В 10-тата обиколка той го атакува и излезе начело.

Руйков води колоната до 17 тур. Тогава на спирането за първия завой Алеман си върна първото място. В същото време двамата бяха догонени от Якуб Гаспарович (Словакия). Тримата караха в пакет до последната 20 обиколка на състезанието, когато надпреварата се реши.

Два завоя преди финала Руйков атакува Алеман от външната страна. Швейцарецът се защити и двамата отвориха твърде много завоя. Това позволи на Гаспарович да ги изпревари и да спечели финала. Алеман завърши втори, а Руйков остана трети, на 1.5 секунди от победителя.

След първия кръг на Картинг академията на ФИА начело в класирането е Алеман с 61 точки, следван от Гаспарович с 54 и Руйков с 49.

Във Франция стартираха 50 пилоти от 49 държави от цял свят. Неофициално единствено България имаше двама представители, тъй като Ивон Симеонова се класира на 15-о място на финала, като спечели 5 позиции в хода на състезанието.

Няколко часа по-късно Руйков беше дисквалифициран от кръга във Франция. Оказа се, че той е опитал да върне с крак в изходна позиция предния спойлер на карта си

Картовете имат т.нар. „мек преден спойлер”. Той е захванат с щифтове и „потъва” ако пилотът удари движещ се пред него карт. Потънал преден спойлер обикновено се наказва с 5 секунди към времето.

Също така обаче предните спойлери се проверяват и снимат веднага след финала, когато пилотите и картовете минават през задължителния кантар. Явно там не е имало проблем, тъй като след кантара Руйков се качи на подиума и си получи купата за третото място на финала. Но по-късно дойде и наказанието. Тепърва на сайта на академията трябва да се появи официалното решение за наказанието на Руйков и мотивите за тази тежка санкция.