Начало Картинг Руйков все пак ще кара в Академията на ФИА

Руйков все пак ще кара в Академията на ФИА

91
0
Любо Руйков, Любослав Руйков
Любо Руйков; снимка: PureSpeed Racing

Българският пилот Любослав Руйков все пак ще участва този сезон в картинг академията на ФИА. Това стана ясно след финала на Зимната купа на ROK, който Любо спечели. Така той си гарантира участие на световното първенство на ROK, а по-късно стана ясно, че ще кара и в академията.

Руйков има две победи в генералното класиране в своя клас Junior от началото на сезона и беше номиниран от Българската федерация по картинг за академията. Впоследствие се оказа, че от наша страна са изпуснати сроковете за кандидатстване и той получи статут на резерва.

„Нашите неуредици стигнаха чак до семейство Робаци, собствениците на Tony Kart, които ръководят шампионатите на ROK, а Ерика Робаци отговаря за академията“, потвърди Станислав Каваримов, механик и треньор на Руйков. „Говорихме с нея – благодарности на Додо Върбицалиев за това. После Любо получи възможност да кара в академията. Платили сме таксата за участие, ще караме.”

Заради изпуснатите срокове от клуба на Руйков написаха писмо до министър Димитър Илиев в ММС, както и до самата федерация. Все още няма отговор от нито едно от двете места.

Картинг академията на ФИА е сред най-авторитетните надпревари в света. Сред предишните победители в битката за трофея на академията са Ландо Норис, Макс Верстапен, Шарл Льоклер, Естебан Окон и Джордж Ръсел. Академията стартира през 2006 г. и бързо се утвърждава сред най-интересните и важни състезания за картинг пилоти от цял свят. През 2022 г. в нея участваха 51 пилоти от 50 държави, а през 2023-та стартираха 46 пилоти. В академията имат право да участват пилоти на възраст от 11 до 14 години.

Руйков стартира сезона в победа в WSK Champions Cup, а след това победи и в Зимната купа на ROK. Сезонът в Картинг академията на ФИА включва три състезателни уикенда: в Вал Д’Аржентон (Франция, 26-28 април), Словак картинг център (Словакия, 21-23 юни) и в Кристианстад (Швеция, 2-4 август).