Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Мерцедес и Льоклер пред Верстапен в първата тренировка в Маями

Мерцедес и Льоклер пред Верстапен в първата тренировка в Маями

2635
0
Джордж Ръсел
Джордж Ръсел; снимка: Мерцедес

Пилотите на Мерцедес Джордж Ръсел и Люис Хамилтън се класираха първи и втори в първата тренировка за Гран при на Маями. Трети остана Шарл Льоклер с Ферари. Макс Верстапен (Ред Бул) е четвърти.

Времето в Маями бе слънчево и прекрасно. Температурата на въздуха бе 29 градуса, тази на пистата – 49 градуса. Асфалтът на трасето в Маями е нов и ще претърпи сериозна еволюция по време на уикенда

Джордж Ръсел се обади по радиото, че има вибрации в колата си и попита дали може да се направи нещо по въпроса.

„Наистина се боря с това управление“, допълни англичанинът след няколко завоя.

След първите 10 минути начело в подреждането бе Макс Верстапен с 1:34.054 мин. На 0,473 сек зад него бе Люис Хамилтън (Мерцедес). Серхио Перес с втория Ред Бул бе трети преди Нико Хюлкенберг (Хаас) да даде второ време (+0,347 спрямо това на Верстапен). Изборът в началото бе между гуми хард и медиум.

Температурата на въздуха се вдигна още и стигна 30 градуса. Верстапен свали най-доброто постижение до 1:32.465 мин. Той бе с хард. С медиум Хамилтън се доближи на 0,502 сек до него.

„Положението е такова, че на милиметър да мръднеш от състезателната траектория и губиш сцепление“, каза Верстапен по радиото.

Във Ферари започнаха работа с гуми хард. В началото на сесията Карлос Сайнц бе четвърти пред Фернандо Алонсо (с медиум) преди съотборникът му Ланс Строл да го измести. В Астън Мартин бяха решили да разделят работата по гумите между състезателите си и канадецът бе с хард. Шарл Льоклер (с хард) излезе втори, но бе на 0,702 сек зад Верстапен, който бе дал 1:31.826 мин. Алонсо вече бе трети.

Почти в средата на сесията единствено Ръсел бе без време. Англичанинът бе в бокса, където сменяха кормилната рейка в неговия F1 W14

Хюлкенберг даде първо време – 1:31.392 мин. Това постижение бе със софт. Пилотът на Хаас бе един от първите състезатели, сложили най-меките гуми, предоставени от Пирели на отборите за този уикенд. Кевин Магнусен, също със софт, бе трети.

Верстапен също сложи софт и се върна на първото място с 1:31.054 (-0,338 сек спрямо Хюлкенберг). Макс се обади по радиото, че като че ли има нещо залостено в болида си. Тогава Хюлкенберг се завъртя и се удари в предпазната стена на трети завой. Тренировката бе спряна при оставащи 26 минути от първия час за подготовка.

След отстраняването на Хаас-а от пистата до края на сесията оставаха по-малко от 18 минути. Веднага след това Верстапен записа ново най-добро време – 1:30.549 мин. Почти всички вече бяха със софт. Льоклер записа второ време, на 0,523 сек зад Верстапен. Той бе изместен от тази позиция от съотборнка си Сайнц, който се доближи до Макс на 0,444 сек.

Льоклер продължи серията си от обиколки и намали още повече разликата – 0,077 сек до пилота на Ред Бул, оставайки втори.

В самия край на тренировката пилотите на Мерцедес направиха финални бързи обиколки. При тях Ръсел излезе пръв, на 0,212 сек пред съотборника си Хамилтън. Льоклер се класира трети, следван от Верстапен, Сайнц, Пиер Гасли, Алонсо. Топ 10 допълниха Ланс Строл, Хюлкенберг и Естебан Окон.