Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Съобщението, че Алонсо пропуска Гран при на Австралия породи нови спекулации

Съобщението, че Алонсо пропуска Гран при на Австралия породи нови спекулации

42
0

Както стана ясно вчера, Фернандо Алонсо ще пропусне първия старт за сезона в Австралия. Испанският пилот на Макларън катастрофира по време на вторите предсезонни тестове на 22 февруари на пистата в Барселона и според изнесените официални данни е имал само сътресение на мозъка. За да не се повтори подобен случай в рамките на по малко от месец, лекарите го посъветвали да пропусне надпреварата на континента-държава.

Обяснението на Макларън за протичането, причините и последствията от инцидента все още се коментират с недоверие. Бивши пилоти от Формула 1 изразяват открито съмненията си.

„Фернандо е получил токов удар с мощност от 600 вата, от който е имало сериозни последствия. Той трудно успява да се съсредоточи и имал следи от кръвоизливи по кожата“, споделил информация Фабрицио Барбаца пред La Repubblica.

Откъде италианецът разполага с подобна информация не става ясно. Със собствена информация явно разполага и Рене Арну.

„Въобще не ме учудва, че лекарите са посъветвали Алонсо да пропусне старта“, обясни Арну на автосалона в Женева. „Сигурен съм, че той е имал здравословен проблем преди инцидента. Карал съм във Формула 1 и знам за какво става дума.

Ударът бе страничен и докосването до огражденията не обяснява подобни последствия. Сигурен съм, че Алонсо не се е чувствал добре зад волана. Това, че там имаше силен вятър бе използвано като удобно извинение.“

Макларън и мениджърът на Алонсо, Луис Гарсия Абад обясниха след удара, че в третия завой е имало силен вятър, който е станал причина за излитането на МР4-30. От ФИА са изискали телеметричните данни от отбора, за да направят собствен анализ.

„Ако има неизяснена загуба на паметта, тогава е правилно да не кара три-четири седмици“, заяви неврологът д-р Роберто Белвис пред AS. Специалистът допълва: „Напълно безсмислено е после да се обяснява на медиите, че той е на 100% здрав.“

Белвис предупреждава и за последствията от синдрома SIS (Second-Impact-Syndroms), както бившия доктор на Формула 1 Гари Хартщайн.

„Независимо как се тълкуват и приемат нещата, решението на Фернандо да пропусне старта на сезона в Австралия показва интелигентност, зрялост и разбиране за голямата картина“, продължава Белвис. „Той със сигурност е имал сътресение на мозъка, като е изключително важно всички симптоми и признаци да изчезнат преди отново да се състезава.“