Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Стратегическата група се среща, за да обсъди пак устройството Halo

Стратегическата група се среща, за да обсъди пак устройството Halo

35
0

Стратегическата група на Формула 1 ще се срещне в четвъртък следващата седмица, за да обсъди устройството за защита на кокпита, наричано Halo. Тя трябва да вземе окончателно решение дали системата ще се прилага в спорта. Устройството бе тествано няколко пъти, но не особено успешно и отзивите за него са противоречиви. Според ФИА обаче е дошъл моментът за финално решение дали ще бъде използвано.

Федерацията направи още един опит да убеди пилотите от Формула 1 в качествата на Halo-то. Рейс директорът Чарли Уайтинг и директорът по сигурността на ФИА Лоран Мекис проведоха презентация за тях на пистата Хунгароринг, посочвайки предимствата и недостатъците на системата. Било е обяснено и защо Halo е по-добрия вариант в сравнение с разработения от Ред Бул Aeroscreen, получил по-благосклонни оценки от чисто естетична гледна точка.

Ако Стратегическата група не одобри устройството обаче, ФИА въпреки всичко може да го наложи, обосновавайки се с подобрение безопасността на автомобилите в Гран при.

„Аргументите са доста силни. Устройството наистина помага при откачане на волана, претъркулване и други инциденти”, заяви Данил Квят от Торо Росо. „Ако искаме, можем да направим Формула 1 напълно стерилна и безопасна. Въпросът е къде трябва да спрем. Не знам дали вече не сме стигнали твърде далеч или ще достигнем този момент с въвеждането на Halo-то. Може да дърпам дявола за опашката, но вече обясних многократно, че идвайки на пистата, съм наясно, че това може да ми е последният ден „на работа”. Не се мъча да съм герой или нещо подобно, но в крайна сметка ние се състезаваме за другите, Формула 1 е шоу. Моето крайно решение ще е срещу устройството.”

Съотборникът му Карлос Сайнц допълни, че презентацията е показала как системата може да спасява животи: „Слайдовете и снимките, които ни показаха, бяха доста шокиращи. Като пилоти не го харесваме и знаем, че това не е в ДНК-то на спорта, но има смисъл от устройството. Не ми допада. Но ситуацията е същата като тази, в която баща ти ти обяснява, че бъркаш, ти си наясно, че той е прав, но не искаш да го признаеш!”

Шефът на Ред Бул Кристиан Хорнер заяви още на Силвърстоун във Великобритания, че определено не би гласувал в полза на Halo в момента.