Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Съдия-изпълнител в Лотус заради претенции на Шарл Пик

Съдия-изпълнител в Лотус заради претенции на Шарл Пик

65
0

Федерико Гасталди, изпълняващият длъжността тим шеф в екипа на Лотус бе неприятно изненадан в Белгия, след като моторхоума на тима бе посетен от съдия-изпълнител. Според информация на motorsport-total.com причина за това са финансови претенции на бившия пилот на екипа Шарл Пик. До 2014 г. той изпълняваше ролята на трети пилот и според французина отборът не е изпълнил описаните в договора му задължения, въпреки че той е осигурил обещаните пари от лични спонсори. Именно заради това Пик е предявил съдебен иск и появяването на съдия-изпълнител свидетелства за това, че той вероятно има право в претенциите си.

Посещението на съдията-изпълнител е станало в четвъртък вечерта и е описано от длъжностните лица на ФИА. Механиците на екипа са били в бокса на екипа след 23 ч., което принципно противоречи на правилата. От Лотус не са използвали своя втори и последен жокер, разрешаващ работа след този час. В документа на федерацията е описано, че там са се намирали тим мениджъра, тим шефа и координатора на отбора.

Федерико Гасталди и неговите колеги е трябвало да обяснят присъствието си в гаража по това време и в документа е описано, че те не са били там заради работа по техниката. Смята се, че тримата са надзиравали имуществото на отбора от страх да не бъде описано и иззето, което би означавало край на уикенда още преди да е започнал.

„Става дума за претенциите на бивш трети пилот на отбора, който се е обърнал към съда“, обяснява Гасталди. „Нашите собственици и техните адвокати се опитват да намерят бързо решение на проблема. Те преговарят с Шарл Пик и искаме да решим този проблем веднъж за винаги.“

Дори да стартират в Гран при на Белгия обаче има опасност екипът заедно със своите членове и имуществото му да не бъде допуснат да напусне страната. Оказва се, че Пик не е единственият предявил финансови претенции към отбора. Белгийски партньор на отбора също е завел дело за неизвършени плащания.

„Този проблем обаче е решен“, твърди Гасталди. Той е единственият вишестоящ представител на Лотус в Белгия, докато Жерар Лопез и неговите парньори Ерик Лукс и Андрю Руън не са пристигнали на пистата.

„Жерар е нашият тим шеф, но в момента има други задачи“, продължава Гасталди. „Всички разбира се питат, къде е той. Но казано честно, в доста от уикендите през изминалите години той не е бил на пистите.“

Колко сериозни са финансовите проблеми на отбора става ясно, след като от екипа поискаха парите от ФОМ да им бъдат преведени предварително. Продължава да се смята, че екипът в най-скоро време ще бъде поет от Рено, но французите вероятно ще се опитат с протакане да намалят допълнително цената на тима от Енстън, който някога бе тяхно притежание.