Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Спонсорите на Малдонадо пред фалит заради падането на цените на петрола?

Спонсорите на Малдонадо пред фалит заради падането на цените на петрола?

37
0
Пастор Малдонадо,Ромейн Грожан

След като през миналата година Пастор Малдонадо се представи далеч от очакванията си в първата си година с Лотус, сега изглежда над главата му тъмните облаци продължават да се сгъстяват. Заради падането на цените на петрола Венецуела, а с това и държавният петролен гигант PDVSA изглеждат пред банкрут. Още през март раздираната от гигантска инфлация южноамериканска държава трябва да направи тежки вноски по падежа на собствените си облигации, заради което ще се нуждае от свежи пари. Дали това ще засегне и пилота на Лотус все още не е ясно.

В миналото въпреки промените в управляващите кръгове и след смъртта на президента Уго Чавез и последвалите размирици не повлияха по никакъв начин на финансирането на Малдонадо. Държавата успяваше с повишаването на добива на нефт да компенсира някои затруднения. Сега при падането на цените на тази суровина обаче това е трудно осъществимо. Според анализатори има възможен изход от ситуацията, но той изисква сериозно затягане на коланите.

Държавният концерн PDVSA подкрепя Малдонадо още от началото на кариерата му във Формула 1 с екипа на Уилямс. Под сурдинка се говори, че тази подкрепа възлиза на €30 млн. След като пътищата на Уилямс и Малдонадо се разделиха, концернът взе едностранно решение да напусне отбора, заради което трябваше да плати сериозна неустойка. Сега PDVSA налива пари във финансово нестабилния екип на Лотус, който миналата година се срина сериозно в класирането при конструкторите.