Начало Рали Ситроен ще извлече ползите от рали Монте Карло

Ситроен ще извлече ползите от рали Монте Карло

44
0

Рали Монте Карло не бе приятно изживяване за екипа на Ситроен. Състезанието тръгна лошо за Стефан Льофебр. Французинът влезе с твърде висока скорост в един завой и реши да продължи направо. Това обаче му коства скъпо: удари се и заседна в пряспа, след което строши съединителя при опитите да се измъкне.

От този момент нататък Ситроен възлагаше всичките си надежди на Крис Мийк. Той стигна втора позиция до края на третата на отсечка, но още в следващата се изпързаля на лед, задната част на неговия C3 WRC удари бордюр и се счупи окачването. Мийк се върна в надпреварата по Рали 2, но в десети етап загуби още 20 минути заради проблем със запалването. На всичкото отгоре накрая при прибирането към Монако, северноирландецът бе ударен от друг автомобил и това окончателно сложи край на състезанието за него.

„Нищо не премина по план в тази надпревара”, заяви шефът на Ситроен Рейсинг Ив Матон. „Въпреки това сметнахме, че изкарахме един добър уикенд след удовлетворяващите тестове. В началото на състезанието и Стефан, и Крис допуснаха грешки. От там нататък нямаше как целта ни е да е добър финален резултат. Имахме и някои трудности с намирането на точните настройки за определени, специфични условия, с каквито не се бяхме сблъсквали в тренировките. Но това е само началото на ралитата ни с C3 WRC и имаме още много работа.”

Льофебр положи огромни усилия да навакса колкото може повече от изоставането си. От 64-ти в края на първия ден, той бе 11-ти в събота вечер. В неделя Стефан спечели и първа победа в отсечка за C3 WRC, а след това даде и второ време в пауърстейджа. В крайна сметка бе девети на финала.

„Беше добре да приключа ралито по-положително. Най-доброто време на Кол дьо Турини бе нещо специално. Но това най-вече демонстрира потенциала на колата в по-нормални условия”, обясни Льофебр.

Крейг Брийн бе най-добре класиралият се пилот на Ситроен в рали Монте Карло, въпреки че караше стария DS3 WRC.

„Няма да забравим това рали, защото има неща, които могат да са ни полезни през 2018 г.”, допълни Матон. „Но в кратко- и средносрочен план ще оставим този уикенд зад гърба си. Оставаме положително настроени за Швеция и Мексико. Монте Карло може да е жестоко рали – усетихме го през миналия уикенд. Но целта ни все още е да печелим състезания при нормални условия през сезона.”