Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ботас с най-добро време в първата свободна тренировка за Гран при на...

Ботас с най-добро време в първата свободна тренировка за Гран при на Испания

3235
0
Каталуния
снимка: Пирели

Валтери Ботас даде най-добро време в първата тренировка за Гран при на Испания в F1. Пилотът на Мерцедес записа обиколка за 1:18.504. Втори на 0.033 завърши Макс Верстапен, а третото място остана за Люис Хамилтън, 123 хилядни зад времето на Ботас.

Температурата на въздуха бе 21 градуса, а тази на асфалта- 33. Влажността бе около 60 %.

В началните минути на сесията почти всички състезатели напуснаха бокса и излязоха на трасето, като Роберт Кубица кара колата за Кими Райконен в тази тренировка. Същевременно Рой Нисани замести Джордж Ръсел в екипа на Уилямс.

Първият пилот, който се появи на пистата бе Серхио Перес.

Малко повече от 3 минути след старта на сесията Никита Мазепин се завъртя и се озова в зоната за сигурност. За щастие той успя да продължи участието си в тренировъчната сесия.

Първата най-бърза обиколка записа Люис Хамилтън с гуми хард- 1:21.014, което бе с почти девет десети по-добро от времето на втория Пиер Гасли. Трети и четвърти бяха Гасли и Алонсо. Малко след това Ботас и Норис изместиха Гасли. Междувременно Мазепин отново изгуби контрол на своя болид и се завъртя.

10 минути след старта на тренировката лидер бе Верстапен, следван от Хамилтън и Льоклер. Единствените пилоти без време бяха Перес, Рикиардо и Цунода. Няколко минути по-късно Алонсо излезе начело като записа време с гуми софт, но веднага бе изпреварен от Хамилтън.

С напредването на първата свободна тренировка почти всички пилоти бяха в бокса, с изключение на Алонсо, Окон, Кубица, Гасли, Рикиардо, Цунода и Перес, който все още не бе завъртял бърза обиколка.

След преполовяването на тренировката начело продължи да е Хамилтън пред Алонсо и Верстапен. Фетел излезе начело, записвайки време с най-меката смес гуми. Малко след него почти всички пилоти се появиха със софт. Най-доброто време отново записа Люис Хамилтън- 1:18.808, следван от Ботас, който изоставаше само с 30 хилядни от своя съотборник. Третото място бе за Ландо Норис. Валтери направи още няколко обиколки и изпревари Хамилтън в класирането. Малко повече от 15 минути преди финала Роберт Кубица се завъртя на десети завой и заседна в чакъла. Това предизвика спиране на сесията.

След рестарта Перес записа време с гуми софт, а пилотите на Ферари бяха с медиум.

До края на тренировка номер едно Ботас едва не се удари в болид на Ферари и излезе в зоната за сигурност.

Въпреки това той записа най-добрата обиколка, следван от Верстапен и Хамилтън. След тях се класираха Ландо Норис, Шарл Льоклер, Карлос Сайнц, Пиер Гасли, Себастиан Фетел, Серхио Перес и Ланс Строл.