Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Саймъндс: Прогресът на Уилямс не е толкова голям, колкото този на Ферари

Саймъндс: Прогресът на Уилямс не е толкова голям, колкото този на Ферари

29
0
Пат Саймъндс

Прогресът на Уилямс в началото на сезон 2015 г. не е толкова голям, колкото този на Ферари, призна техническият ръководител на отбора от Гроув Пат Саймъндс.

След четири състезания британският тим е трети в класирането при конструкторите с 61 точки – с46 по-малко от актива на Скудерията. Фелипе Маса и Валтери Ботас са пети и шести, зад Себастиан Фетел и Кими Райконен.

„Смятам, че тенденциите вече се очертаха. Ние сме малко зад Ферари в квалификациите – не твърде много, но в състезателни условия изоставаме повече. Така че трябва да наваксаме това. Знаем, че сме направили стъпки напред (в сравнение с миналия сезон) – от изчисления, от представянето в Барселона (на предсезонните тестове), както и от коментарите на пилотите. Но очевидно крачките не са толкова големи, колкото тези на Ферари”, обясни Саймъндс в интервю за Скай Спортс.

Според него Скудерията е с огромен напредък по отношение на задвижващата система и в частност използването й по време на състезание.

„Ние обаче ги следвахме в определени моменти в надпреварите, а и пилотите ни не посочиха някакви конкретни слабости. Те обясняват, че сме много по-силни в бързите завои, но това е всичко. Без съмнение Ферари е много по-голяма организация от Уилямс и разполага с огромни ресурси. Това прави предизвикателството ни още по-голямо. Но през миналата година ние започнахме сезона зад Ферари, а завършихме пред италианския тим. Така че не сме се отказали, ще продължим да се борим”, каза техническият шеф на Уилямс.

В същото време Саймъндс не очаква Лотус да са заплаха в рамките на целия сезон заради ограничения бюджет на тима от Енстън. Според него те едва ли ще успеят да развиват болида си по-добре от Уилямс, но той все пак се застрахова с репликата, че „човек никога не знае”.

Техническият шеф на Уилямс заяви също така, че задвижващите системи на тима от Гроув са същите като на заводския тим на Мерцедес. В началото на сезона се породиха съмнения в това отношение, особено след реплика на Фелипе Маса в Австралия по повод разликата между него и състезателите на екипа от Бракли. Саймъндс обаче се постара да разсее всичко още тогава, а сега повтори, че моторите са еднакви.

Анализ на представянето на Уилямс в началото на сезон 2015 г. от оперативния шеф на отбора Роб Смедли може да намерите в новия брой на списание ClubS1 (182).