Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Сторих какво трябваше, заяви Рикиардо; Хорнер: Пилотите ни бяха изумителни

Сторих какво трябваше, заяви Рикиардо; Хорнер: Пилотите ни бяха изумителни

53
0

Даниел Рикиардо направи страхотна последна бърза обиколка в квалификацията за Гран при на Испания и се класира трети на стартовата решетка, точно пред новия си съотборник Макс Верстапен.

„Прекрасно е, че сме и пред двете Ферарита – и аз, и Макс, който се справи чудесно. На втора редица сме, а това е наистина страхотно. Стигнахме дотук, работейки малко по малко – отне ни известно време. Знаех, че имам достатъчно темпо, че мога да го направя и накрая нещата се получиха. Сторих каквото трябваше и съм наистина щастлив”, коментира австралиецът. „Умствената настройка на всеки от нас е, че трябва да победи всички останали, а при мен Q2 определено не премина толкова добре, колкото при Макс (Верстапен даде второ време във втория сегмент – б.р.). Неговата обиколка бе чудесна. Аз не мислех, че е нужно да правя друг тур, но отборът искаше да се застрахова, така че излязох пак, но и този ми опит не бе особено силен. Знаех, че мога да подобря нещата в Q3, но бях и наясно, че е нужно да напасна времената си в секторите. Единственият недостатък бе, че в Q3 разполагах само с един комплект гуми, но пък съм бил в тази ситуация и преди.”

Даниел сподели също така, че атмосферата в бокса на Ред Бул е по-различна този уикенд и това се усеща.

„В моята половина на гаража нищо не се е променило, но тимът е обграден с малко повече внимание. Изправен съм срещу пилот, който се справя много добре. Заехме втора редица на грида и съм наистина щастлив. Преди това мислех, че може би един от двама ни е в състояние да се промъкне между Ферари-тата и да вземе четвърта позиция, но да се класираме и двамата пред тях е наистина великолепно”, допълни Рикиардо.

Кристиан Хорнер също призна, че очакванията в Ред Бул не са били тимът да е втори, зад Мерцедес: „Очаквах да сме може би по-близо до Кими [Райконен], но не и да сме пред двете Ферари-та. Не знам дали имаха някакъв проблем. Но нашите пилоти бяха просто изумителни. Последната обиколка на Даниел бе феноменална. Той имаше само един комплект гуми за Q3, но измъкна максимума от тях и даде най-добрия си тур за уикенда досега. Макс е сензационен в дебюта си за тима и ще се нареди до Даниел на втора редица, което ни поставя в страхотна позиция за утрешната Гран при.”

След суперлативите на Хорнер по адрес на двамата настоящи пилоти на Ред Бул обаче, питлейн репортерът на Скай Спортс F1 Тед Кравиц заяви на шефа на екипа, че програмата на тима за млади пилоти всъщност е пагубна за кариерите на мнозинството преминали през нея състезатели:

– Виж списъка: Жан-Ерик Верн, Себастиен Буеми, Хайме Алгерсуари, Скот Спийд и листът продължава. Млад пилот, който не е бил избран от Ред Бул, не си намира място в друг тим във Формула 1. Тук слагате край на кариери!

– Не, ние даваме възможности! – раздразнено отговори Хорнер. – Ако са били толкова търсени, защо нито един друг тим не ги е взел?

– Защото са сметнати за провал, след като Ред Бул ги е пренебрегнал.

– Ооо, отборите далеч не се спират пред това. Себастиан Фетел не бе сметнат за провал и сега печели десетки милиони във Ферари. Ние даваме на тези пилоти шанс и ако те не се класират по-напред, не могат да кажат, че не са получили възможност. Такъв беше случаят с Жан-Ерик, със Себастиен Буеми, с други млади състезатели. Младежката програма е възприемана като брутална, но тя дава на тези момчета шанс, какъвто иначе не биха получили.