Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Сайнц младши шокиран, че бе пренебрегнат за място в Торо Росо

Сайнц младши шокиран, че бе пренебрегнат за място в Торо Росо

61
0
Карлос Сайнц младши

Карлос Сайнц младши е шокиран от факта, че бе пренебрегнат при избора на титуляр за тима на Торо Росо във Формула 1.

16-годишният Макс Верстапен бе предпочетен пред лидера в първенството на Формула Рено 3.5. Сайнц младши е част от програмата за млади пилоти на Ред Бул от няколко години, а синът на бившия пилот от F1 Йос Верстапен влезе в нея буквално преди седмици. Въпреки значително по-малкия му опит обаче, холандецът бе обявен за пилот на Торо Росо от догодина (когато ще е на 17 години).

– Беше шокиращо – призна Карлос пред crash.net. – Трябва да се съсредоточа върху себе си, да спечеля първенството, в което участвам. Трябва да докажа на всички, мислещи ме за недостатъчно добър, че мога да стана първият пилот на Ред Бул Джуниър, победил в шампионат, както и най-младият. Новината бе голяма изненада за мен. Беше неочаквано, особено като се има предвид, че водя в първенството. Но такива неща се случват.

Изискваният в програмата на Ред Бул са особено тежки. Миналата година Антонио Феликс да Коща бе смятан за сигурен заместник на Даниел Рикиардо, след като стана ясно, че австралиецът ще е съотборник на Себастиан Фетел. Недостатъчно убедителното му представяне обаче доведе дотам, че за позицията в Торо Росо бе предпочетен Данил Квят.

19-годишният Сайнц младши обаче не сподели никакви подробности относно бъдещето си:

– Нямаше да съм в шампионата, ако не беше Ред Бул и съм благодарен за това. Ситуацията е сложна.

Верстапен ще е най-младият пилот, дебютирал в F1. В момента той кара за първи сезон в първенство с едноместни състезателни автомобили (европейската Формула 3). Известно време се колебаеше към коя програма за млади пилоти да се присъедини – на Ред Бул или на Мерцедес.

Ръководителят на Ред Бул Джуниър Хелмут Марко пък сравни холандеца с Аертон Сена. На въпрос на кого най-много прилича Макс той отговори:

– Най-вече на Аертон Сена. Верстапен е изключителен талант, какъвто се появява само веднъж на няколко десетилетия. Не бива да се вторачвате във възрастта му. Вече проведе редица разговори с хора, които са експерти в развитието на млади пилоти и всички те твърдят, че поведението му е повече като на 22, отколкото на 16-годишен. Що се отнася до уменията му зад волана, то той се състезава професионално от както е на четири години. Затова очакваме да е конкурентоспособен още от първия старт. Не си играем, знаем какво правим.