Начало Други Студенти от ТУ-Варна се целят в топ 3 на Shell Eco-Marathon Европа...

Студенти от ТУ-Варна се целят в топ 3 на Shell Eco-Marathon Европа 2015

32
0

Отборът на Технически университет – Варна, ще премери сили на финалите на Shell Eco-marathon Европа 2015 в Ротердам, Холандия, с автомобил, задвижван от компресиран природен газ (CNG) – новият вид енергия, включен в състезанието от тази година, в съответствие с тенденциите за развитие на пазара. CNG е нисковъглеродно транспортно гориво, коeто може да се използва като алтернатива на бензина и дизела.  

Бъдещите инженери  от ТУ-Варна ще се състезават в категорията „Градски тип“ автомобили, изпълнени с увереност, че ще се класират в първите 3 места на своята категория. В допълнение, студентите ще заложат на ново окачване, заздравена конструкция със задно задвижване и нови гуми за своя автомобил Квази, с цел да изминат по-голямо разстояние на трасето в Ротердам през месец май. През 2015 г. капитан на отбора е Валентин Караджов – студент IV курс в специалност „Транспортна техника и технологии“, а останалите петима членове на екипа са студенти в III и IV курс от различни специалности на ТУ-Варна.

„Подготовката ни върви гладко, разбираме се много добре в екипа и сме изпълнени с ентусиазъм. Нямаме търпение отново да се потопим в атмосферата в Ротердам и да бъдем част от  най-вълнуващото състезание за енергийно-ефективни автомобили на континента“, коментира Караджов.

„Участниците от Техническия университет във Варна са доказателството, че амбицията и постоянството, независимо от предизвикателствата и трудностите по пътя, са катализатор на положителни промени. Радвам се, че през 2015 г. отборът е мобилизирал всички сили и ресурси, за да покаже в Холандия своята визия за бъдещето на енергията. Сигурна съм, че ще се представят достойно“, сподели Камелия Славейкова, изпълнителен директор на Shell България.

Точно 30 години след началото си иновативното и единствено по мащаб състезание Shell Eco-marathon Европа въвежда захранването със CNG (компресиран природен газ) като ново предизвикателство пред участниците. Студентите от Варна ще бъдат първият български отбор, който ще използва алтернативното и устойчиво гориво в търсене на отговор на нарастващите енергийни нужди за по-мащабен и по-чист транспорт.

Автомобилът ще бъде представен на 14 май в София, заедно с автомобилите за Shell Eco-marathon 2015 на участниците от Технически университет – София, Русенския университет „Ангел Кънчев“ и Професионална гимназия по селско и горско стопанство, гр. Чепеларе.