Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Сузи Волф сподели мнението си за премахването на момичетата от решетката

Сузи Волф сподели мнението си за премахването на момичетата от решетката

197
0
Сузи Волф

Вече бившата автомобилна състезателка Сузи Волф сподели мнението си относно решението на Liberty Media да премахне момичетата от стартовата решетка във Формула 1.

Тя имаше успешна кариера в DTM и дори бе тестпилот на Уилямс във Формула 1, като участва в свободните тренировки за Гран при на Великобритания и Германия през 2014 г.

„От позицията на жена, която е част от моторния спорт за последните 25 години, мога да кажа, че наемането на момичета на стартовата решетка преди състезанието не е било обидно за мен. Не ми е изглеждало и като едно от първите неща, които Формула 1 трябва да промени в структурата си, за да се развие, заяви Волф пред BBC.

Собствениците на шампионата казват, че не искат това да е имиджът, с който се представя спортът, и с който да се свързва. Момичетата бяха традиция. В повечето състезания бяха добре облечени и представяха луксозни марки. За Гран при на Австрия бяха с традиционни рокли и се смяташе за чест да си избрана за една от тях.“

Волф все пак заяви, че се надява решението да е в правилната посока за спорта като цяло, въпреки че осъзнава, че това само допринася за това жените да са слабо представени в моторните спортове като цяло. А именно Сузи създаде организацията Dare to be different, за да помогне на младите жени.

„Трябва да обърнем внимание на успелите момичета в спорта и да ги превърнем в модели за подражание, за да вдъхновим и други, каза още Волф. – Нека съберем момичетата от училище и да им покажем болид от Ф1, да им позволим да мечтаят. Нека да разширим възможностите им и да им разрешим да влязат в спорта“.

Много жени вече заемат важни роли в отборите и в ръководството на F1. От опит мога да кажа, че всички вече са много по-отворени към факта, че жените са способни да постигат същите неща като мъжете в конкурентна среда. Момичетата от стартовата решетка вече са минало, но сега по-важният въпрос е каква е следващата точка от плана.“