Начало Други Сутил се интересува от участие в WEC

Сутил се интересува от участие в WEC

31
0

Адриан Сутил се интересува от участие в световния шампионат за състезания по издръжливост (WEC – World Endurance Championship). Немският пилот загуби мястото си в Заубер във Формула 1, след като швейцарският отбор избра за следващия сезон Фелипе Наср и Маркус Ериксон, разполагащи със значителни спонсорски бюджети.

Сутил бе сериозно ядосан след обявяването новите пилоти на Заубер. Той дори заяви, че потвърждаването на двама конкретни състезатели не означава, че те ще карат, тъй като има договор с отбора. Смяташе се, че екипът вероятно има валидни договори с цели четирима пилоти – Сутил, Наср, Ериксон и Гийдо ван дер Гарде, но шефът на тима Мониша Калтенборн бе категорична, че знае какво прави. Досега няма информация за правни сблъсъци, а намерението на Сутил да се насочи в друга посока е показателно, че може би няма и да се стигне до такива.

– Има много възможности в различни автомобилни категории. Не е задължително да съм във Формула 1. Нормалните ми планове бяха нарушени, така че се налага да потърся опции. Но съм отворен към възможностите, каквото и да стане. Ще съм щастлив човек, дори да не карам догодина. Хаас идва в F1 за 2016-та и това е един интересен проект. WEC също е нещо наистина интересно. Всички казват прекрасни неща за състезанията за издръжливост. Автомобилите са бързи и може би подобни на тези във Формула 1. Определено искам да участвам в 24 часа на Льо Ман по време на кариерата си, а пред себе си имам F1 пилоти, които отидоха там (в WEC) и са щастливи – обясни Сутил пред Аутоспорт.

Той допълни, че присъствието на толкова автомобилни компании в WEC е добър показател за бъдещето на един пилот:

– Нужен е партньор, с когото да имаш дългосрочни отношения, за да си в състояние да работиш и да бележиш прогрес. Аз съм на 31 и мога да карам още няколко сезона във Формула 1, но идва момент, когато трябва да отидеш някъде другаде.

Сутил не се притеснява от прекъсване, тъй като това вече му се случи веднъж – през 2012 г. Той сподели, че тази принудителна година почивка го е направила по-спокоен и че благодарение на изживяното може да посрещне всичко.

– Животът продължава, знам го от личен опит. Колкото повече остаряваш, толкова повече неща осъзнаваш – каза още Адриан.