Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Би било интересно съботите ни да са с формат като днешния, смята...

Би било интересно съботите ни да са с формат като днешния, смята Грожан

1141
0
Ромен Грожан
Ромен Грожан; снимка: Хаас

Пилотите на Хаас Кевин Магнусен и Ромен Грожан останаха доста извън топ 10 в свободните тренировки преди Гран при на Япония. Двамата използваха основно гуми софт. Те имаха на разположение повече от обичайния брой комплекти заради отменените съботни сесии.

Грожан се класира 13-ти, а съотборникът му бе 16-ти в следобедната тренировка. Тимът събра информация от общо 106 обиколки – всеки от състезателите на Хаас направи по 53 тура.

„Всъщност беше супер вълнуващ петък“, заяви Грожан

„Според мен би било интересно съботите ни да са с такъв формат: първа тренировка сутринта, следобед втора с допълнителни гуми и резултатът от нея да важи като квалификационен. Може да работиш по колата и същевременно да натискаш сериозно. Аз изпробвах различни неща, но смятам, че беше супер ден.“

„Ясно е, че напрежението в подобни тренировки е малко по-голямо. Сутринта колата вървеше добре, но следобед имах малко по-големи очаквания – бях с около 0,3-0,4 сек по-бавен. Ще продължим да се трудим.“

Магнусен не бе в чак такъв възторг от петъка и го определи по-скоро като странен

„Сега ще изчакаме, за да разберем дали това ще са стартовите ни позиции. Кой знае дали в неделя сутрин ще може да се кара. Надявам се на още един опит, тъй като не извлякохме максимума от автомобила. Беше интересно да разполагаме с повече гуми, но просто не бяхме достатъчно бързи. Темпото ни не бе на ниво“, коментира датчанинът.

Шефът на Хаас в F1 Гюнтер Щайнер бе удовлетворен, че екипът поне нямаше технически проблеми

Той обаче бе глобен със 7500 евро заради това, че наруга стюард на Гран при на Русия. В Сочи Щайнер си изтърва нервите заради наказание на Кевин Магнусен.

„Щяхме да сме осми, ако не беше този идиот, глупав стюард. Знаете кой е. Винаги е един и същ. Просто не поумнява“, бе ядосаната реакция на Щайнер.

Случаят не бил разгледан в Сочи, тъй като хора от екипа на Хаас вече си били тръгнали, докато стюардите стигнат до репликите на Щайнер. В решението от днес се казва, че шефът на Хаас съжалява за избора си на думи. Освен това се посочва, че при подобни случаи в бъдеще може да се обмисли дали да не бъде налагано наказание и на отбора.