Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Съдът на Европейския съюз вдигна санкциите срещу Мазепин

Съдът на Европейския съюз вдигна санкциите срещу Мазепин

550
0
Никита Мазепин
Никита Мазепин, снимка Хаас

Съдът на Европейския съюз вдигна санкциите срещу Никита Мазепин. Това стана ясно вчера. Според изявлението на съда не може да бъде оправдано оставането на бившият пилот от F1 в черния списък, наложен след започването на военната инвазия на Русия в Украйна.

През 2022 г. Европейският съюз наложи санкции както на Мазепин, така и на баща му Димитри. Санкциите включваха замразяване на активите им и забрана за влизане в държави-членки на ЕС. Това решение бе взето малко след като Хаас прекрати договора на руския пилот. Заедно с него си отиде и бившият титулярен спонсор Уралкали. Компанията за калиеви торове е собственост на руския олигарх. Всички това се случи на фона на нахлуването на Русия в Украйна

Макар да беше освободен от Хаас и получи забрана да влиза в страни-членки на ЕС, руснакът продължи състезателната си кариера. Той се включи в рали „Пътят на коприната“, както и азиатските серии Льо Ман. Там Мазепин караше за екипа на 99 Racing и дори спечели стартове на пистите в Малайзия и Дубай.

Мазепин няколко пъти настояваше да бъде изваден от списъците със санкции, но удряше на камък. Сега обаче съдът на Европейския сюъз промени позицията си. Според органа,  Мазепин трябва да бъде изваден от списъка със санкции, тъй като няма доказателства, че има някакви връзки с баща му извън семейните.

Макар че компанията на неговия баща е спонсорирала неговата кариера през годините, подкрепата вече не е фактор, тъй като 25-годишният пилот загуби мястото си в Хаас.

В изявление на съда се твърди, че включването на Мазепин в списъка на санкционираните лица само поради връзката му с неговия баща е неправилно.

„Общият съд припомня, че критерият „сдружение“, приложен по отношение на г-н Никита Мазепин обхваща лица, които по принцип са свързани с общи интереси.“

„В съответствие с установената съдебна практика този критерий предполага наличието на връзка, надхвърляща семейните отношения. Тя трябва да бъде установена с оглед на набор от признаци, които са достатъчно конкретни, точни и последователни.“

„При обстоятелствата по настоящото дело Общият съд приема, че Съветът не е изпълнил задължението си за доказване на такава връзка. Връзката между г-н Никита Мазепин и неговия баща по никакъв начин не е установена от икономическа или капиталова гледна точка. На практика няма наличие на общи интереси, които да ги свързват към момента на приемане на актовете за поддържане.“

Самият Мазепин приветства този ход. Но от друга стана се вярва, че това едва ли ще промени нещо съществено в желанието му да се завърне в F1.

„Изключително съм обнадежден от днешното решение и съм благодарен на Европейския съд за справедливия процес по моя случай. Това със сигурност е важен етап“, сподели бившият пилот на Хаас.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от NIKITA (@nikita_mazepin)