Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Сайнц: Ферари не разбира нещо съществено в SF-23 и не можем да...

Сайнц: Ферари не разбира нещо съществено в SF-23 и не можем да предвидим къде ще сме бързи и къде не

1385
0
Карлос Сайнц
Карлос Сайнц; снимка Ферари

Ферари не разбира нещо съществено в тазгодишния си болид SF-23 дори на настоящия етап от шампионата на Формула 1 и това прави предвижданията как ще се представи Скудерията в отделните стартове невъзможни, каза Карлос Сайнц. На въпрос как ще върви тимът от Маранело този уикенд на пистата Зандвоорт в Нидерландия той отговори: „Не знам“.

„Мисля, че не е тайна колко ни липсва постоянство в поведението на колата тази година. Много трудно е да се предскаже на кои писти ще сме бързи и къде няма да имаме толкова скорост. Най-добрият пример според мен е разликата (в представянето) в Унгария и на Спа. Ние очаквахме добър уикенд на Хунгароринг и по-слаб в Белгия, а се получи обратното“, продължи Сайнц.

Карлос Сайнц
Карлос Сайнц; снимка: Виктор Алекян

„Това показва, че има може би нещо съществено, което не разбираме напълно и съответно не можем да правим предположения. Точно върху тази непредвидимост, тази липса на разбиране (относно поведението на SF-23) сме се съсредоточили, за да се постараем да сглобим всичко. Това ще е фокусът ни е този уикенд“, каза още Сайнц

„В петъчните тренировки всеки уикенд опитваме нещо различно в опит да разберем правилата. Мъчим се да видим какво и къде ни липсва спрямо очевидния лидер – Ред Бул – и какво ни е необходимо, за да направим болида за 2024 г. по-бърз. Много време прекарваме в симулатора, пробвайки различни неща. Повече от всякога се стараем да обърнем ситуацията. Влагаме всичко възможно в работата си, за да сме в по-добра позиция догодина.“

„Положителното е, че колата винаги ни дава добри възможности в квалификация. Темпото ни тогава е малко по-добро от състезателното. Ако направиш добра обиколка в квалификация, може и да успееш да се задържиш на позиция за подиума, стига да направиш гладко състезание без прекалено много проблеми. Фокусът е автомобилът да стане достатъчно бърз отново в надпреварите. Да се постараем да надградим добрите квалификации, когато получим такава възможност“, допълни Сайнц.

Испанският пилот на Ферари отново се върна към примера с Хунгароринг.

„Не теория би трябвало на Зандвоорт да върви по-добре. Но вижте Унгария, където имахме такова очакване, а не се получи. Просто тази година за нас е невероятно трудно да предвидим каквото и да е.“

„Освен това битката е изключителна близка. Първо беше с Мерцедес, сега Макларън се присъедини, Астън Мартин още е в борбата, а Ред Бул очевидно е далеч пред всички. И в тази група в квалификацията можеш да се окажеш както втори-трети, така и осми или девети. Разликата в класирането идва от много малки разлики на самата писта“, обясни Сайнц.

Шарл Льоклер също бе попитан как според него ще върви Ферари на Зандвоорт. Той отказа изобщо да прави прогнози и повтори коментара на съотборника, че очакванията на тима не са се оправдали в доста състезателни уикенди.