Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Сайнц не смята като Алонсо, че го наказват, защото е испанец

Сайнц не смята като Алонсо, че го наказват, защото е испанец

1613
0
Оскар Пиастри, Карлос Сайнц
Оскар Пиастри и Карлос Сайнц; снимка: Майкъл Потс

Фернандо Алонсо хвърли за пореден път ръкавица на ФИА, заявявайки по време на уикенда в Маями, че към испанците има предубеденост, когато стюардите разглеждат провинения. Пилотът на Астън Мартин се зарече да говори с Мохамед бин Сулайем. Малко след това бе засечен заедно с шефа на тима си Майк Крак и с президента на ФИА, след което мълча. Поне до следващия състезателен уикенд. Междувременно обаче сънародникът му Карлос Сайнц бе попитан какво мисли по въпроса и дали стюардите на ФИА проявяват пристрастност в съответствие с националността на пилотите, чиито провинения разглеждант.

„По отношение на националностите нямам мнение. Имам мнение по въпроса дали има постоянство при отсъжданията или не“, заяви Сайнц

„Аз останах изненадан, че [Оскар] Пиастри остана ненаказан, след като направи нещо, което бе много подобно на поведението на [Кевин] Магнусен в спринта (в Маями). Магнусен получи множество санкции, но не и Пиастри, като освен това не ми върна позицията.“

Битката между Пиастри и Сайнц по време на Гран при на Маями бе разгледана от стюардите след финала на състезанието. Пилотът на Ферари бе наказан с 5 секунди. Това го прати от четвърто на пето място в крайното класиране. Още по време на надпреварата той изрази огромно недоволство от това, че поведението на състезателя на Макларън не се разследва. Сайнц бе абсолютно убеден, че австралиецът трябва да бъде наказан и да му върне позицията.

„След като нямаше санкция си казах: „Щом ще е така, дай да атакувам!“ Като цяло стюардите ни позволиха да се борим повече от обичайното. Но аз нямах достатъчно пространство и сторих точно това, което на мен ми прилагаха по време на цялото състезание. Станах по-агресивен“, отбеляза Сайнц.

Междувременно вицепрезидентът на испанската кралска автомобилна федерация (RFEA) Хоакин Вердегей, който е бил и стюард на ФИА, отхвърли предположението на Алонсо, че националността играе роля при отсъжданията.

„Не съм виждал никога преследване конкретно на испанци. Има обща липса на контрол и загуба на посока (в работата на стюардите), които ме притесняват и натъжават. Защо например спряха да се състезават на дъжд? И сега с тези абсурди – надпревара зад сейфти кар.“

„Оплакванията на Алонсо за наказанията по принцип са основателни. Възможно е обаче правилата да са сложни за тълкуване, но той и не иска всичко случващо се на трасето да се санкционира. Аз например не бих наказал Алонсо в Китай или Люис Хамилтън в Маями. Но усещането напоследък е, че целта е състезанията да са повече купон, отколкото спортен спектакъл. В Маями човек остава с чувството, че е на хепънинг, организиран с цел продажба на начос“, коментира Вердегей.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by FORMULA 1® (@f1)