Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Сайнц: Трудно ми е да повярвам в каква ситуация се оказах. Случилото...

Сайнц: Трудно ми е да повярвам в каква ситуация се оказах. Случилото се е пример колко могат да се подобрят правилата

6606
0
Карлос Сайнц
Карлос Сайнц; снимка: Андро Дюлгерян

Карлос Сайнц получи наказание от 10 места преместване на грида за Гран при на Лас Вегас заради смяна на батерията. Повредата дойде от удара в шахта в началото на първата свободна тренировка. От тима му Ферари пледираха пред стюардите, че до необходимостта от смяна се стигна поради обстоятелства, за които нито пилотът, нито отборът носят някаква вина. Сайнц се удари в извадилата се шахта с 320 км/ч и от удара пострадаха сериозно монококът, задвижващата система, батерията. Шефът на Скудерията Фредерик Васьор каза, че инцидентът „ще струва на отбора цяло състояние“. Стюардите признаха, че има извънредни обстоятелства, но посочиха, че в правилата няма предвидени такива случаи.

„Ясно се вижда, че този уикенд сме сравнително конкурентоспособни. Мисля, че конфигурацията на пистата ни пасва малко повече в сравнение с последните няколко трасета, на които се състезавахме. Изглежда гумите ни заработват добре в една обиколка. Затова бях развълнуван и настроен оптимистично“, коментира Сайнц

„За съжаление отборът ми каза към края на тренировката, че имам наказание от 10 места назад на грида. За нещо, за което нито аз имам вина, нито отборът. Това очевидно промени цялостната ми настройка и мнение как ще протече уикендът оттук нататък. Можете да си представите колко съм разочарован. Колко ми е трудно да повярвам в каква ситуация се оказах. Няма да ме видите особено щастлив през останалата част от уикенда“, продължи Сайнц.

„Да, ще има възможности за изпреварвания. Но в момента съм прекалено разочарован от случилото се и не ми се ще да говоря кой знае колко за следващите сесии. Случилото се днес е ясен пример за това колко много още може да се подобри спортът ни. ФИА, отборите, правилата, които очевидно могат да се прилагат във форсмажорни обстоятелства и да получа наказание. Някак хората успяват да влошат вече ужасната ситуация на някого и в този случай явно е мой ред“, каза още Сайнц.