Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Сало разбира раздразнението на Кими по време на състезанията

Сало разбира раздразнението на Кими по време на състезанията

28
0
Мика Сало,Унгария

Кими Райконен успя да спечели своята първа победа за сезона и първа въобще след завръщането си във Формула 1. Въпреки това по време на състезанието възникнаха интересни диалози между него и неговия рейс инженер Марк Слейд. Слейд се стремеше да дава информация на пилота си за развитието на състезанието и за това, как да пази температурата на гумите си по време на излизането на коли за сигурност на пистата. Инженерът обаче явно не познава добре своя човек, който искаше въобще да не чува никога, за да не се нарушава концентрацията му.

„Оставете ме намира! Знам добре, какво правя“, реагира Райконен на поредната доза информация. И това не е първата подобна изява на финландеца в тази светлина. Още във Ферари, той явно не се разбираше добре с Андреа Стела, който замести Крис Дайър. Дайър успя да направи Райконен шампион, след като преди това бе постигал същото и с Шумахер. Сегашният рейс инженер на Алонсо обаче явно не се нравеше на финландеца. Мика Сало, който е сред най-близките хора на Райконен, не само заради това, че е финландец и които присъства на всяко състезание като част от екипа на финската телевизия MTV3, разбира добре реакциите на своя приятел.

„Казаното от Кими по радиото е съвсем нормално“, обяснява бившият пилот. „По време на състезанието си максимално концентриран върху случващото се на пистата. И когато в огледалата за обратно виждане вече си забелязал преследващия те червен болид, няма никакъв смисъл някой да ти обяснява, какво да правиш. Това само те натоварва допълнително, не помага с нищо.

Много е просто, когато един пилот има нужда от информация за нещо, той просто може да попита. Така бе и с мен. Нямам нужда някой от питуола да ми „дудне“ непрекъснато. Ако ми е нужно да знам нещо, питам.“

Мика Сало не смята, че Ромен Грожан е правилният съотборник за Райконен. Французинът е бърз, но направи доста грешки през този сезон и редовно е критикуван от колеги и специалисти.

„В Лотус определено трябва да се огледат за алтернативи. Добре е да имаш колега, който да те поставя под напрежение. Грожан имаше моменти, в които изглеждаше по-бърз, но в последно време изглежда прекалено предпазлив след множеството критики по негов адрес. Освен това имаше доста слаби състезания през този сезон.“