Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Сарджънт най-накрая спечели първа точка в F1

Сарджънт най-накрая спечели първа точка в F1

866
0
Логан Сарджънт, Уилямс
Логан Сарджънт, снимка Уилямс

Логан Сарджънт финишира на десето място в състезанието за Голямата награда на САЩ. Пилотът на Уилямс най-накрая намеря място сред най-добрите 10 и записа първа точка в своята кариера в F1. Постижението на Сарджънт е още по-специално и заради факта, че първата му точка дойде в домашната за него надпревара в Остин.

Сарджънт даде 20-то време в квалификацията за Гран при на САЩ. Пилотът на Уилямс обаче мина няколко места напред заради наказанията на неговите колеги от Хаас и Астън Мартин.

Сарджънт записа най-силното си състезание от началото на сезона. Младият американец имаше добра стратегия и направи немалко изпреварвания. В заключителната фаза на надпреварата той спечели две позиции заради отпадането на Фернандо Алонсо (Астън Мартин) и проблемите на Нико Хюленберг с гумите

Първоначално американец финишира на 12-та позиция в домашната си Гран при. Няколко часа по-късно ФИА дисквалифицира Люис Хамилтън (Мерцедес) и Шарл Льоклер (Ферари). По този начин Сарджънт стигна до десетото място и най-накрая спечели първата си точка като пилот от F1.

„Невероятно е да спечеля първата си точка в F1 на родна земя, особено след трудния уикенд, който преживях. Гордея се с този отбор и със себе си за упоритата работа и напредъка, който постигнахме през този сезон“, сподели Сарджънт.

„Работихме усилено през съботната вечер, за да намерим правилната посока за развитие  с автомобила. В крайна сметка я намерихме“, продължи състезателят на Уилямс. „Не можехме да променим много неща, тъй като автомобилът беше в условията на закрит парк. Работихме основно по системната част, използвайки инструментите на волана ми, за да помогнем на автомобила да се движи в правилната посока.“

„Темпото в състезанието беше много добро, а аз карах наистина добре. Имах страхотен старт, но за съжаление минах през бордюра, което активира една от системите в колата и ми коства няколко позиции, обясни Сарджънт. „Това промени малко състезанието ми. Въпреки това се борих и дадох всичко от себе си във всяка обиколка. Направих стъпки в правилната посока, върху които мога да надграждам и да се надявам да се представя още по-силно в Мексико“, завърши американецът. Сарджънт стана първият пилот от Щатите от 30 години насам, който печели точки в F1. Последният такъв случай е бил Майкъл Андрети с Макларън през сезон 1993.

Съотборникът на Сарджънт Александър Албон финишира 11-ти, но се придвижи до деветото място заради дисквалифицирането на Льоклер и Хамилтън

„Много съм щастлив за отбора и особено за Логан, който спечели първата си точка. Имахме късмет, но пък бяхме там, за да се възползваме от него“, каза Албон. Състезанието ми се стори малко компрометирано без новите гуми медиум, тъй като бяхме използвали всички комплекти преди това. Имахме проблеми и с хард, което ни принуди да караме с използваните гуми медиум. Да си тръгнем с точки е чудесно за отбора, особено на писта като тази в Остин“, добави пилотът на Уилямс. Това бе и първи случай от сезон 2021 насам, в който британският тим вкарва две коли в зоната на точките. Благодарение на този силен резултат, Уилямс увеличи аванса си при конструкторите спрямо Алфа Ромео.