Начало Избрани Състезанието в Монако е под въпрос заради протестите във Франция

Състезанието в Монако е под въпрос заради протестите във Франция

1133
0
Гран при на Монако, Монте Карло, дъжд
снимка: Пирели

Състезанието в Монако може да бъде отменено. Според френски източници, провеждането на надпреварата по улиците на Княжеството е под сериозна въпросителна заради възможни прекъсвания на тока като част от продължаващите протести във Франция.

Франция е обхваната от сериозни протести през последно време. Причината за недоволството в страната е новата пенсионна реформа на президента Еманюел Макрон. Държавният глава иска увеличаването на пенсионната възраст от 62 на 64 години заради застаряването на населението във Франция. В допълнение, хората ще имат право на пълна пенсия ако имат поне 43 години трудов стаж

В средата на март френското правителство прокара промени в пенсионната система без гласуване в парламента. Това бе причина за редица протести и стачки в транспорта, училищата и рафинериите. Тук се включва и профсъюза CGT, който работи в енергийния сектор и призова френската общественост за по-нататъшни действия. Миналата седмица председателят на CGT Софи Бине призова френската общественост за по-нататъшния действия и дори заплаши да попречи провеждането на редица събития.

„Трябва да продължим да се мобилизираме докрай, докато правителството не разбере, че няма друг изход, освен да оттегли тази реформа“, заяви Бине. „Не можем да преминем към нищо друго, докато тази реформа не бъде отменена.“

Миналия уикенд енергийните профсъюзи CGT обявиха планираните „100 дни на действия и гняв“, които са насочени по-специално към събития от висок ранг. Сред тях попадат филмовия фестивал в Кан и Гран при на Монако, които ще се проведат през май.

„Макрон обеща 100 дни на успокоение, ние му обещаваме 100 дни на действие и гняв! Времето е далеч от оставката“, заявиха в изявление синдикатите от Националната федерация на мините и енергетиката (FNME).

Групата потвърди плановете си да продължи с „енергийните нарушения“, насочени към местоположението на Макрон по време на планираните му пътувания

„През май правете каквото си поискате! Филмовият фестивал в Кан, Голямата награда на Монако, турнирът „Ролан Гарос“, фестивалът в Авиньон може да се окажат на тъмно! Няма да се откажем!“, се казва още в изявлението.

„Прекъсването на електрозахранването ще бъде използвано за постигане на „всички наши искания“, добавиха от CGT. Профсъюзът заяви, че миналата седмица е имало две прекъсвания на електрозахранването. Едно от тях е било на летището в Монпелие, а другото в колеж, който е бил посетен от президента Макрон.

Миналата седмица Макрон подписа закона за новата пенсионна реформа. Затова се очаква демонстрациите и протестите да ескалират все повече.

Тазгодишното издание на Гран при на Монако ще се проведе в последната седмица на май. Вероятността за отмяна на събитието не е никак малка ако CGT спази своето обещание. От друга страна, организаторите на събитието най-вероятно разполага с резервни генератори, които могат да се използват при евентуално прекъсване на електрозахранването.

Протестите във Франция могат да засегнат и еПри на Монако. Надпреварата от девети кръг от сезон 2022-23 във Формула Е и ще се проведе на 6 май.