Начало Избрани Гран при на Саудитска Арабия може да се премести през есента

Гран при на Саудитска Арабия може да се премести през есента

641
0
Гран при на Саудитска Арабия, Джеда
снимка: Майкъл Потс

Гран при на Саудитска Арабия може да се премести през есента. Това заяви промоутърът на състезанието принц Халил бин Султан Ал-Файсал. Според него, вариантите за 2024 г. са състезанието да се проведе като откриващ кръг или да бъде изместено за по-късната фаза от сезона и да не се засича с празника Рамадан.

В края на миналата година се появи информация, че Джеда ще бъде откриващ старт за сезон 2024. Желанието на организаторите на Гран при на Саудитска Арабия [Сауди Моторспорт] е да преместят състезанието за 2024 г. още по-рано през годината. По този начин ще се избегне сблъсък с религиозния празник Рамадан, който започва на 10 март и продължава до 8 април.

От Саудитска Арабия дори са поискали договорка с промоутърите на Гран при на Австралия. Според предавателните планове пистата Албърт парк трябва да бъде откриващ кръг за 2024 г. Така ще се избегне застъпването на състезанието от F1 и Рамадан. Ако това не се случи, то тогава надпреварата ще се премести през втората половина на кампанията.

Тази седмица принц Халид Ал-Файсал заяви, че все още не е потвърдено дали Саудитска Арабия ще приеме първия кръг от сезон 2024.

„Твърде рано е. Искаме да мислим кое е най-доброто за отборите и кое е най-доброто за ФОМ“, сподели принц Ал-Файсал.

„Бихме се радвали да приемем откриващото състезание. Сигурен съм, че това е нещо, което трябва да обсъдим преди обявяването на календара за следващата година.“

„Искаме да видим отзивите на отборите. Както казах, искаме най-доброто за F1 и отборите в нея. Ако това е най-доброто решение, бихме се радвали да сме домакини на откриващата надпревара. За момента нищо не е гарантирано. Да се надяваме, че скоро ще успеем да финализираме всичко.“

Гран при на Саудитска Арабия прие първия си старт от F1 в началото на декември 2021 г. Надпреварата на уличната писта в Джеда бе предпоследен кръг от тогавашната кампания. Миналата година събитието се проведе веднага след първия старт в Бахрейн.

Принц Ал-Файсал също така каза, че ако не успее да получи откриващото състезание за сезон 2024, състезанието в Джеда вероятно ще се премести обратно към първоначалната си дата в края на сезона

„Проблемът е, че ще имаме Рамадан. Всяка година този празник се измества 10 дни или 11 дни по-рано. Въпросът е кой ще приеме състезанието преди началото на празника. Това ще бъдем или ние, или Бахрейн. Провеждането на старта веднага след края на Рамадан не е добра идея тъй като времето е прекалено горещо.“

„Началото на март е последният път, когато времето е подходящо за провеждане на надпревари. Видяхме какво се случва когато Гран при на Бахрейн се провеждаше през април. Да, тогава беше твърде горещо“, каза промоутърът на Гран при на Саудитска Арабия.

„В крайна сметка или ще бъдем ние, или Бахрейн. Както казах, трябва да обсъдим с ФОМ и отборите и след това да вземем решение. В противен случай ще се преместим някъде към октомври или след това. Тогава времето в нашия регион е малко по-приятно в сравнение с лятото и пролетта“, завърши принц Халид Ал-Файсал.

Тазгодишното издание на Гран при на Саудитска Арабия бе спечелено от Серхио Перес. Пилотът на Ред Бул финишира пред съотборника си Макс Верстапен и Фернандо Алонсо от Астън Мартин.