Начало Избрани Верстапен спечели и състезанието в Унгария, Норис и Перес допълниха подиума

Верстапен спечели и състезанието в Унгария, Норис и Перес допълниха подиума

3615
0
Макс Верстапен, Ред Бул
Макс Верстапен, снимка Ред Бул Контент Пуул

Макс Верстапен спечели състезанието за Голямата награда на Унгария в F1. Пилотът на Ред Бул записа седма поредна и общо девета победа за годината. Втори завърши Ландо Норис с Макларън, а подиумът бе допълнен от Серхио Перес също с Ред Бул.

Чудесни бяха условията преди началото на надпреварата на пистата „Хунгароринг“, която остава част от календара на F1 до 2032 г. Температурата на въздуха бе 29 градуса по Целзий, а тази на асфалта- 50. Вероятността за валежи по време на състезанието в Унгария бе нулева.

Повечето пилоти избраха да започнат Гран при на Унгария със средно твърдите гуми на Пирели. Със софт бяха Сайнц, Строл, Гасли и Цунода, докато Ръсел и Перес решиха да заложат на хард.

Верстапен поведе след старта в Унгария и изпревари Хамилтън. Седемкратният световен шампион загуби позиция и от Пиастри и Норис. Зад тях се движеха Льоклер, Сайнц, Алонсо, Перес, Хюлкенберг и Строл. В първия завой имаше инцидент, в който участваха Пиер Гасли, Естебан Окон, Гуаню Жи, и Даниел Рикиардо. Жу направи много слаб старт и загуби много позиции

Пилотите на Алпин получиха поражения в своите автомобили и отпаднаха още в самото началото на надпреварата в Унгария. Следователно френският отбор няма да спечели нито една точка във втори пореден рейс уикенд.

Верстапен остана начело след първите 5 обиколки на Хунгароринг и записа най-бързата обиколка. Нидерландецът бе следван от Пиастри, Норис, Хамилтън, Льоклер, Сайнц, Алонсо, Перес, Хюлкенберг и Строл.

Перес изпревари Алонсо в началото на осмата обиколка. Междувременно Верстапен водеше с около 2.3 сек. спрямо Пиастри. Зад тях се движеха Норис, Хамилтън, Льоклер и Сайнц. По-назад Жу получи 5-секундно наказание заради инцидента в първия тур.

Албон първи спря в бокса в деветата обиколка. Пилотът на Уилямс се върна на пистата с твърди гуми. Малко след това влязоха Строл, Цунода и Ботас. Японецът бе забавен в бокса.

Верстапен продължаваше да води 15 тура след старта на Гран при на Унгария. Втори на около 6 сек. се движеше Пиастри, следван от Норис и Хамилтън. Пети, шести и седми бяха Льоклер, Сайнц и Перес. Мексиканецът атакуваше своя испански съперник, който влезе в бокса. В топ 10 се намираха още Алонсо, Хюлкенберг и Ръсел

Хамилтън направи питстоп в 17-тата от общо 70 обиколки в Унгария. Обиколка по-късно Норис също влезе в бокса, както и Льоклер. Състезателят на Макларън се върна пред Люис, докато този на Ферари бе забавен и се върна точно пред Ботас. Пиастри спря в обиколка №19 и се върна точно зад Норис. Същевременно Верстапен остана на пистата, както и Перес.

Верстапен влезе в бокса в началото на обиколка №24. Нидерландецът се върна на първото място с твърди гуми. Алонсо пък получи информация по радиото, че Строл ще го пропусне пред себе си. Обиколка по-късно Перес също направи спиране и зае позиция зад Сайнц. Междувременно Хамилтън се оплака от скоростта на своя автомобил, макар да бе пропуснат от Ръсел.

Сайнц опита да изпревари Ръсел на старт-финалната права. Испанецът обаче загуби позицията си от Перес, който разполагаше с по-добре работещи гуми. Мексиканецът се справи и с Ръсел малко след това. Верстапен на свой ред продължаваше да води пред Норис, Пиастри, Хамилтън, Перес, Сайнц, Льоклер, Алонсо, Строл и Ботас.

Верстапен остана начело при преполовяването на състезанието. Двукратният световен шампион водеше с 10 сек. спрямо Норис. Трети на 6 сек. се движеше Пиастри. Четвърти бе Хамилтън. Британецът бе следван от Перес, Сайнц, Льоклер, Алонсо, Строл и Ботас. Финландецът загуби позиция от Ръсел в последвалия тур

Верстапен продължаваше да контролира състезанието в следващите обиколки. Зад него се намираха Норис и Пиастри. Хамилтън на свой ред се защитаваше от атаките на Перес. Мексиканецът влезе в бокса, заедно с Пиастри. Льоклер пък отново бе недоволен от стратегията на Ферари, след което направи нов бокс в обиколка №44, както и Алонсо. Норис и Сайнц също направиха втори питстоп, докато Хамилтън и Верстапен оставаха на пистата.

Перес изпревари Пиастри в 47-мия тур, а Льоклер бе разследван заради превишаване на скоростта в бокса и получи 5-секундно наказание. Стюардите разглеждаха и инцидент между Перес и Пиастри, но не наказаха никого.


Хамилтън влезе за втори път в бокса и се върна на пето място. Междувременно Верстапен водеше уверено пред Норис, Перес и Пиастри. В топ 10 влизаха Льоклер, Сайнц, Ръсел, Алонсо и Строл. Два тура по-късно Верстапен също спря за втори път за използвани гуми медиум.

Хамилтън изпревари Пиастри в 57-мата обиколка в Унгария. Пред него Верстапен водеше пред Норис и Перес. Шести и седми отново бяха Льоклер и Сайнц. В топ 10 влизаха още Ръсел, Алонсо и Строл. Най-оспорваната битка бе между Албон и Ботас.

В заключителната фаза Ръсел изпревари Сайнц, който имаше сериозни проблеми с гумите. По-напред Хамилтън топеше изоставането си от Перес, а Верстапен оставаше на върха. Пилотът на Ред Бул в крайна сметка записа още една рутинна победа в сметката си и записа най-бързата обиколка. До него на подиума се качиха Норис и Перес. Четвърти и пети завършиха Хамилтън и Пиастри. Шести остана Ръсел, следван от Льоклер и Сайнц. Топ 10 допълниха Алонсо и Строл.