Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Сато най-бърз през първия ден на тестове в Барселона

Сато най-бърз през първия ден на тестове в Барселона

39
0

Такума Сато, който тества с болид на Торо Росо, изненадващо оглави класирането след първия ден на изпитанията в Барселона, Испания. Това е вторият път, в който японецът работи с този екип.
За изпитанията на испанската писта Каталуня, които се провеждат само две седмици след приключването на сезона, пристигнаха всички екипи от Формула 1 с изключение на Тойота. Основната им цел е да изпробват нововъведенията в болидите си за следващия сезон.
Такума Сато, който се опитва да получи титулярно място в Торо Росо, записа най-доброто време за деня от 1:20.763 с болида на отбора от сезон ’08, но със сликове. Втори се класира пилот отново с болид на Торо Росо – Себастиен Буеми, който е твърде вероятно да стане титуляр в отбора през 2009 г.
Тест пилотът на Хонда Алекс Вурц се нареди трети. Австриецът кара ревизиран болид RA108 с нови аеродинамични компоненти и сликове. Първата петица в класирането се допълни от тест пилотите на Макларън и Ферари Педро де ла Роса и Лука Бадоер. Главната задача и на двамата бе изпробване на системата за пестене на енергия и използването й после под формата на допълнителна мощност (KERS – Kinetic Electronic Recovery System). Другият пилот на пистата, който тества КERS бе Кристиан Клийн от BMW, който остана на десета позиция.
Една от сензациите на деня бе петкратният световен рали шампион Себастиен Льоб, който бе зад волана на кола на Ред Бул. Той записа осми резултат, оставайки на секунда и половина след лидера Сато. Това е второто качване на Льоб в болид от Формула 1, след като преди време кара кола на Рено.
Бруно Сена пък направи дебюта си в F1, тествайки с Хонда. През половината време същия болид бе каран от сънародника му Лукас ди Граси.
Гиедо ван дер Гарде бе на изпитанията с Рено като това всъщност бе наградата му за спечелването на титлата в едноименните световни серии. Холандецът обаче успя да направи едва 27 обиколки преди да катастрофира.