Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Гран при на Саудитска Арабия – възможни стратегии, налични гуми и коментари...

Гран при на Саудитска Арабия – възможни стратегии, налични гуми и коментари по време на състезанието

3604
0
Гран при на Саудитска Арабия, Джеда
снимка: Майкъл Потс

Гран при на Саудитска Арабия е 21-ви, предпоследен кръг от световния шампионат на Формула 1 за сезон 2021. Надпреварата се провежда на новата улична писта в Джеда.

Люис Хамилтън спечели квалификацията, след като Макс Верстапен се удари в предпазна стена в края на последния си бърз тур в Q3. До седемкратния световен шампион на първа редица ще застане съотборникът му в Мерцедес Валтери Ботас. Верстапен остана трети, а до него на втори ред ще е Шарл Льоклер (Ферари). Трета редица е заета от Серхио Перес (Ред Бул) и Пиер Гасли (Алфа Таури), а на четвърта са Ландо Норис (Макларън) и Юки Цунода с втория АТ02.


Според доставчика на гуми Пирели най-бързата възможна стратегия е с едно спиране в бокса. При нея се стартира с медиум. Единствено Норис е със софт в топ 10. Средната по твърдост смес се използва за 19-25 обиколки, а след това се слага хард до финала. Също толкова бърз е вариантът потегляне със софт (16-21 тура) и след това пак хард до карирания флаг.

По-бавна е стратегията с два питстопа. При нея стартът е с медиум (15-21 обиколки), след това хард (33-40 об.) и медиум до края на надпреварата.