Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Счупиха трофея на Ред Бул от Спа

Счупиха трофея на Ред Бул от Спа

6420
0
Макс Верстапен, Ред Бул, Гран при на Белгия
снимка: Ред Бул Контент Пуул

Макс Верстапен приключи първата половина на сезон 2023 във Формула 1 с победа в Гран при на Белгия. Нидерландският пилот има 314 точки след 12 състезания, в 10 от които бе пръв. Втори в генералното класиране е съотборникът му в Ред Бул Серхио Перес със 189 точки. В последните два старта преди лятната ваканция единственият малшанс на Верстапен бе с купите. В Унгария бурното празнуване на Ландо Норис доведе до падане на трофея на нидерландеца. Впоследствие от производителя съобщиха, че ще заменят купата и вече са започнали изработката на нова. В Белгия обаче собственият тим на Верстапен строши приза си за първото място.

Преди години целият отбор се събираше за снимка след състезание при специални случаи. От известно време обаче това се превърна в традиция не само за отбора-победител, но и за някои от завършилите на подиума екипи.

При поредното събиране на Ред Бул за общи снимки купите както обикновено бяха на първа линия. След тържествуващите пози обикновено започва пръскане с шампанско. Някои хора от тима се впускат в това ентусиазирано, други се опитват да се опазят.

На Спа точно при хукването напред една от табелите бе бутната върху купата. Този път белята стана известна много бързо и Верстапен запротестира: „Отново счупена! Купата пак е строшена!“

Верстапен освен това коментира след финала като че ли единствения си проблем в надпреварата. Около средата на състезателната дистанция започна да вали и той се изпързаля на Червената вода.

„Да, това не е най-доброто място, където да се изпързаляш, но за щастие нищо не се случи. След промените там има малко по-голяма зона за сигурност, но все пак не е мястото, където да се случват подобни неща“, коментира Верстапен

„Дъждът се „движеше“ по пистата. На места се усилваше на моменти тур за тур и вероятно в момента, когато стигнах там точно валеше малко по-силно и съответно е по-хлъзгаво. Случва се. Стараеш се веднага да го коригираш. Понякога се получава, друг път не.“

Верстапен отново имаше любопитна комуникация със състезателния си инженер по радиото. Шефът на Ред Бул в F1 Кристиан Хорнер определя общуването им като „на стара женена двойка“. Този Джанпиеро Ламбиазе бе категоричен в инструкциите си към пилота и дори го призова да използва „повече главата си“. Според Верстапен комуникацията им не е напълно сериозна.

„Съотношението сигурно е 50-50. Наясно съм, че отборът не иска допълнително спиране в бокса. На мен обаче ми харесва да го споменавам, което леко ги изнервя. Нямам проблем с отговора. Познаваме се добре и имаме чудесни взаимоотношения“, допълни Верстапен.